Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Danska valet, forskning och arbetsliv och vårt obekymrade leverne

Publicerat måndag 12 november 2007 kl 09.00
1 av 5
2 av 5
Jörgen Huitfeldt
3 av 5
Erica Dahlgren
4 av 5
Anders Fogh Rasmussen, Naser Khader och Helle Thorning-Schmidt i tv-debatt.
5 av 5

Måndag 12 november

16.00 - 16.45

Jämnt skägg i Danmark
Imorgon går danskarna till val. Det som såg ut att bli en ganska bekväm seger för högerregeringen verkar nu utvecklas till en riktig nagelbitare. Vi försöker förklara varför?
Samtal med Gösta Lempert.

Forskning och arbetsliv
Framgångsrik forskning om arbetsmiljö slås sönder, det menar kritiska forskare. Jan Olof Levin f d chef för Arbetslivsinstitutet i Umeå säger att nedläggningen var politisk och att den har påverkat hela arbetsmiljöforskningen negativt. Tvärtom, säger regeringen. Forskningen mår bra av konkurrens och nu ska fackliga organisationer och näringslivet vara med och betala. Medverkar i samtal gör Maria Albin docent och arbetsmiljöforskare, Tomas Tobé (m) arbetsmarknadsutskottet och Jan Olof Levin f d chef för Arbetslivsinstitutet. Vi hör också arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Regeringens jämställdhet
Sverige är världsmästare i jämställdhet. Det kom organisationen World Economic Forum fram till nyligen. Men det gäller inte på alla områden. Inom ekonomi rankas Sverige som sexa, inom utbildning ligger vi 27:a och inom hälsa först på 73:e plats! Trots att både statsministern och finansministern säger sig prioritera jämställdhetsarbetet sågas det av fackförbundet med flest kvinnor, Kommunal. Men jämställdhetsminister Nyamko Sabuni tycker att regeringen har mycket att vara stolt över.
Reportage av Inger Arenander.

17.00 - 17.45

Obekymrat leverne
Idag samlas FN: s klimatpanel, IPCC, för att formulera den sista och sammanfattande rapporten om dom globala klimatförändringarna, i Valencia i Spanien. Den sista rapporten ska sammanfatta panelens sex år långa arbete och rapporten riktas nu mot politiker och makthavare. Dom tidigare rapporterna har bland annat slagit fast att människan är orsak till klimatförändringarna. Alla vet nu att det krävs stora förändringar. Men varför fortsätter vi som vanligt? Och vem ska sätta ner foten?
Andreas Malm, författare, journalist och politisk aktivist och Erland Källén, professor, dynamisk meteorologi Stockholms universitet, diskuterar radikala förändringar och politisk handlingskraft.

Att fånga väljarnas uppmärksamhet
Nu ska vi till slutspurten i den hetsiga danska valrörelsen där politikerna gör allt de kan för att fånga väljarnas uppmärksamhet.  Det annonseras och debatteras och på städernas gator och torg går politikerna runt och delar ut små presenter som ballonger och rosor till väljarna. Men i staden Nästved på Sydsjälland prövar en av dom socialdemokratiska medlemmarna i Folketinget en helt ny metod för säkra sitt omval. Han kallar sig ”det politiska pizzabudet”. Reportage av Christer Fridén.

Privat cancervård
Snart öppnar Sveriges första privata cancerklinik i Knivsta. Tanken är att kliniken ska ge behandling åt personer med en privat sjukförsäkring. För kunder utan försäkring kan behandlingen kosta mellan 50 000 och 150 000 kronor.  Ska vården drivas av privata företag? Hur påverkas den offentliga vården? Kommer alla patienter kunna ta del av den nya vården eller är den bara till för en ekonomisk elit?
- Vi vill kunna ta emot alla patienter, säger Roger Svensson, VD för RayClinic.
- Risken är att den offentliga vården tappar resurser, säger vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund. Hör dom och Cecilia Widegren, moderat, riksdagsledamot.

Irakier flyr till Kina
Av dem som flyr från kriget i Irak söker en del asyl i Sverige. Men när Mohammad Alabdaly från Baghdad blev tvungen att bestämma sig för vart han skulle fly med sin familj valde han bort Sverige. I stället flydde familjen till Kina. Reportage av Hanna Sahlberg.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och
Erica Dahlgren
Producent:
Helena Giege och
Agneta Kellgren
helena.giege@sr.se agneta.kellgren@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".