Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Bhutto och Pakistan, valet i Danmark och papperslösa arbetare

Publicerat tisdag 13 november 2007 kl 10.18
1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Lotta Malmstedt
4 av 5
Benazir Bhutto
5 av 5
"För ett schystare Sverige"

Tisdag 13 november

16-16.45

Bhutto och Pakistan
Vi följer den senaste utvecklingen i Pakistan där oppositionsledaren Benazir Bhutto idag krävt att den sittande presidenten Pervez Musharraf ska avgå. Men är Benazir Bhutto verkligen rätt person att ta över makten? Hur skötte hon sig under sin tid som premiärminister och hur allvarliga är de anklagelser om korruption som riktats mot henne? Samtal med Monica Erwér, lektor vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet och Nils Horner korrespondent.

Valet i Danmark
Idag avgörs om Anders Fogh Rasmussen och hans borgerliga regering får fortsätta att styra Danmark. Och det kan bli ett spännande val, opinionsmätningar har tytt på att det kan bli jämnt mellan blocken, och dessutom har det nya partiet Ny Alliance dykt upp på scenen. Möt TV-kändisen som blivit politiker och vänsterledaren som gör succé hos kvinnorna i Studio Etts tema idag som sänds från Köpenhamn. Och hör statsvetaren Robert Klemmensen, ledaren för Folkrörelsen mot EU Lave K Broch och danska tidningen Politikens Sverige-korrespondent Kristina Olsson om hur valrörelsen varit, vilka frågor som avgör och vad som kan hända efter valdagen.

Hör också vår valvaka direkt från Köpenhamn kl. 22.12

17-17.45

Papperslösa arbetare
Personer utan uppehållstillstånd utnyttjas i många fall av sin arbetsgivare i Sverige. Som illegal arbetskraft har en person inga normala samhälleliga rättigheter. Fackförbundet SAC, Syndikalisterna, organiserar så kallade papperslösa, eftersom dom anser att alla som arbetar har rätt till fackligt stöd, även om personen är här illegalt. Något som LO kritiserar. Vår reporter Bodil Lundmark och Ekots Ivan Garcia har träffat Magdalena från Bolivia, som jobbar i Sverige utan uppehållstillstånd. Hör också en debatt mellan Erland Olausson, LO och Ruben Tastas-Duque, SAC.

”För ett schystare Sverige”
Sedan valsegern förra året har väljarna vänt dom fyra borgerliga partierna ryggen. Mest prekär är situationen för kristdemokraterna. Partiet rör sig allt närmare riksdagsspärren på 4 procent i opinionsmätningarna. För att vända den negativa trenden har partiet dragit en igång kampanjen ”För ett schystare Sverige”. Och som i led i den kampanjen åkte partiledaren Göran Hägglund till Gävle. Reportage av Olof Sjölander följt av samtal med Göran Hägglund (kd) och Alice Åström (v).

Statistik om invandring
I Storbritannien har statistik om invandringen orsakat debatt. Nyligen blev det nämligen känt att regeringen hade presenterat felaktiga siffror och sen visade det sig att några riktigt säkra uppgifter kanske inte finns. Och det som nu en del människor, också politiker, börjar tala om är huruvida invandringen ska begränsas. Reportage av Maria Eksedler.

Spanska kungen
Under det ibero-amerikanska toppmötet i Chile under helgen bad Spaniens Kung Juan Carlos venezuelas president Hugo Chavez att hålla tyst. Kungen tappade tålamodet när Hugo Chavez hela tiden avbröt den spanska premiärministern under en debatt. Chavez har efteråt använt utspelet för att gå till attack mot Spanien och spanska företag. Men i Spanien har uttalandet blivit till årets största humoristiska händelse. Svenska Tommy Källene arbetar på den spanska radion och ger sin beskrivning av händelserna och efterspelet.

Programledare: Monica Saarinen och Lotta Malmstedt
Producenter: Magnus Westberg och Hans Zillén

magnus.westberg@sr.se hans.zillen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".