Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Hemtjänsten, snökaos och Kulturskolan

Publicerat onsdag 14 november 2007 kl 09.00
1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
Karin Wickström
3 av 6
4 av 6
Avgiftsskillnader inom landet
5 av 6
Vilken form av vård ska man välja?
6 av 6
Kaos i trafiken i år igen.

Onsdag 14 november

16.00-16.45

Danska valet
Dagen efter valet till folketinget i Danmark ser det ut som om statsminister Anders Fogh Rasmussen och hans Venstre fortsätter regera tillsammans med Konservative Folkeparti. Nu tänker statsministern inte bara förlita sig på det invandringskritiska Dansk Folkeparti som vågmästare, utan söker som han säger ett bredare mandat, och då kan man ju undra vad det innebär.
Vår reporter Gösta Lempert i Malmö som följer dansk politik rapporterar.

Kundval i hemtjänsten
Allt fler kommuner inför nu kundval inom hemtjänsten, men hur ska den som är äldre kunna välja bland floran av företag och vad innebär det att hemtjänsten även sköts av privata aktörer? Och varför avskaffar kommunen som lanserade valfriheten nu möjligheten att välja en kommunal hemtjänst?
Medverkar gör Erik Langby (m), kommunstyrelsens ordförande i Nacka, Eva Andersson (s), socialnämndens ordförande i Umeå, Lars Andersson och Inger Öhman, brukare av hemtjänst samt Jane Cronhager, Kommunals sektionsordförande.

Den politiska krisen i Belgien
I Belgien har det i fem månader efter valet i juni fortfarande inte gått att bilda en ny regering. Motsättningar mellan de fransktalande och de nederländsktalande politikerna är så stora att de inte kommer överens. Det gäller i första hand synen på staten där de flamländska politikerna vill att regionerna ska ta över mer av det ansvar som i dag staten har, och det är de fransktalande belgarna helt emot.
Reportage av Stefan Winiger, SR:s Bryssel-korrespondent.

17.00-17.45

Snökaos i år igen
Snöovädret som drog in över södra Sverige igår har återigen skapat kaos i trafiken och tusentals bilister har suttit fast flera timmar i halkan och snökaoset.
Varför blir det så här år efter år?
Samtal med Ingemar Skogö, Vägverkets generaldirektör och Robert Collin, motorjournalist på Aftonbladet.

Regionala prisskillnader för Kulturskolan
Vad betalar du för att ditt barn ska få spela ett instrument?
Det skiljer mycket mellan kommunerna i landet, i Luleå är det gratis, sånär som på instrumenthyran och på Lidingö kostar det drygt 2000 kronor per termin. I Stockholm pågår det just nu en namninsamling mot de planer det finns på att höja avgiften, på vissa kurser med mer än 300%.
Studio Ett:s reporter Anders Diamant begav sig till Kulturskolan i Bredäng för att titta närmare på själva verksamheten.
Vi följer upp reportaget med ett samtal mellan Karl Petersen (s), Kommunstyrelsens ordförande, Luleå och Paul Lindkvist (m), Kommunstyrelsens ordförande, Lidingö.

Gängbråk i Göteborg
Göteborg har upplevt några våldsamma dygn. I natt blev en lägenhet beskjuten i stadsdelen Angered. I söndags besköts polisstationen i Partille och igår upptäcktes att samtliga polishelikoptrar beskjutits och totaltförstörts.
Vad är det som händer i Göteborg?
Vi frågar några göteborgare vad de tycker om våldsutvecklingen. Reporter Linda AP Larsson.
Med oss i programmet finns Klas Friberg, chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland, Dan Gaversjö, chef för arbetsgruppen Ung och Trygg i Göteborg och Karwan Farej som jobbar på Lugna Gatan i Angered.

Programledare: Monica Saarinen och Karin Wickström

Producenter: Helena Giege och Towe Cho Matre
helena.giege@sr.se        towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".