Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Bolånekris, tvångslag och ny film

Publicerat fredag 16 november 2007 kl 09.00
1 av 6
Karin Wickström
2 av 6
3 av 6
Jörgen Huitfeldt
4 av 6
Gunilla Wollmer med dottern Alice, nu sju månader.
5 av 6
Josef Fares.
6 av 6
Cyklonens förödelse har kunnat begränsas tack vare god beredskap

Fredag 16 november

16.00-16.45

Beredskap i Bangladesh räddade liv
Först i Studio Ett om cyklonen Sidr som drog in över Bangladesh igår natt. Men trots många döda och skadade är situationen inte alls i närheten av tidigare cykloner som drabbat landet och där hundratusentals människor omkommit. Detta beror till stor del på att beredskapen nu är betydligt bättre.
Nina Paulsen från Röda Korset berättar hur det gått till.

Den amerikanska bolånekrisen
Den amerikanska bolånekrisen sprider sig och väcker oro i omvärlden. Senast i veckan larmade en brittisk storbank om stora förluster. Hur omfattande är smittan, går den att stoppa? Och är den amerikanska bolånekrisen starten på en ny global lågkonjunktur som även kan drabba oss?
Medverkar gör bl a Klas Eklund, Senior Economist på SEB, Maria Eksedler, SRs Londonkorrespondent och Magnus Lejdström, VD på Kaupting i New York. Vi får även höra ett reportage av vår korrespondent i New York, Daniel Alling.

Tidig start för RS-virus
Förkylningsviruset RS har kommit tidigare än normalt den här säsongen. RS är ett virus som är farligt för små barn. Den tidiga starten och en snabb ökning av antalet fall har gjort att en del sjukhus laddar lite extra. En tidig start är nämligen ett tecken på att det blir en tuffare säsong än normalt. En av dem som vet hur det är att drabbas är Gunilla Wollmer, vars lilla dotter Alice fick det fruktade viruset när hon bara var en månad.
Reportage av Annika H Eriksson.

17.00-17.45

Finsk tvångslag
Cirka 12 000 vårdanställda har sagt upp sig i Finland i protest mot de låga lönerna. Men nu försöker regeringen att stoppa denna massuppsägning med hjälp av en ny tvångslag, eftersom patienter riskerar att dö.
Medverkar gör Britt-Louise Rosengård-Aspnäs, ombudsman för det finska vårdförbundet Tehys i Svenskfinland, Annika Lapintie, ordförande för Vänsterförbundets riksdagsgrupp och Mikaela Nylander, Svenska folkpartiet.

Leo
Vi hör regissören Josef Fares berätta om sin nya film Leo, som hade smygpremiär igår på Stockholm filmfestival. Filmen handlar om det oprovocerade våldet i dagens Sverige och vill ifrågasätta det mansideal som råder idag.
Reportage av Niklas Svensson.

Pakistan
Studio ett tar er med till Islamabad i Pakistan där många studenter, som fram tills idag undvikit att blanda sig i politiken, nu börjat höja sina röster mot den sittande regimen. Medverkar gör Nils Horner, SR:s Asienkorrespondent, som även gjort reportage om studenterna.

Läsarprotester mot Vecko Revyn
En artikel i Vecko Revyn upprör läsare enligt tidningen Resumé idag. Resumé berättar om det senaste numret av Vecko Revyn, där det finns en artikel om en ”lycklig hora”. I artikeln berättar 25-åriga ”Veronica” om marknadsföring, priser och hur hon klär sig och sköter hygienen. I anslutning till artikeln ger Vecko Revyns sex- och relationsexpert Hannah Arnhög en varning till läsarna. Tidningen har många yngre läsare och upprörda mammor har hört av sig till Resumé.
Hör Maria Bergström, socionom på RFSU som riktar skarp kritik mot publiceringen. Och Vecko Revyns chefredaktör Louise Bratt som försvarar artikeln.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Karin Wickström

Producenter: Anders Diamant och Towe Cho Matre
anders.diamant@sr.se   towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".