Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Kosovos framtid, socialt företagande, gällivarehäng och svenskar jobbar mer än någonsin

Publicerat tisdag 20 november 2007 kl 09.00
1 av 5
2 av 5
Jörgen Huitfeldt
3 av 5
Annika H Eriksson
4 av 5
5 av 5
Serbiens Premiärminister Vojislav Kostunica (höger), lämnar ett möte i Bryssel tidigare i dag.

Tisdag 20 november

16.00-16.45

Kosovo
Det är bara tre veckor kvar tills Kosovo har hotat med att ensidigt utropa sig självständigt från Serbien. Mot såväl serbernas som ryssarnas vilja. EU vacklar om de ska stödja en sån självständighetsförklaring eller inte. Och idag ska EU:s ledare träffas för att prata om saken.
Shiptar Oseku, svensk albanska kommitten (förut kosovos informationabyrå) och Dragan Romcevic, rådgivare och jobbar med styrelsearbetet Serbernas Riksförbund medverkar.

Samhällsansvar som företagsstrategi
Vilken roll kan socialt företagande spela för välfärdens utmaningar?
Svenska företag pratar allt mer om att ta ansvar etiskt, socialt och miljömässigt - varför det?
Är det ett genuint intresse för andra människors villkor, är det ett pr-trick eller ger det bättre business? Eller kan det rent utav vara så att CSR, Corporate Social Responsibility, hämmar en ekonomisk utveckling?
Mats Qviberg, VD Investment AB Öresund, Karl Palmås, forskare Handelshögskolan Göteborgs Universitet, Karin Stenmar, grundare av DEM Collective medverkar.

Oppositionen vädrar morgonluft
Oppositionen i Georgien försöker ena sig inför valet i januari. Den spretiga gruppen består av tio olika partier som skiljer sig väldigt mycket från varandra. Men trots det har de enats om en gemensam kandidat som ska utmana den sittande presidenten Michail Saakhasjvilij. Vår korrespondent Maria Persson Löfgren, har träffat en av oppositionsledarna som leder ett parti av unga i 30-årsåldern. De säger sig vilja göra Georgien till en fullfjädrad demokrati, något som han menar att Saakhasjvilij har misslyckats med.

17.00-17.45

Sprängattentat i Trollhättan
Vi börjar med sprängattentatet mot en åklagares hem i Trollhättan i morse. Smällen hördes över en stor del av staden och förstörde bland annat ytterdörren på radhuset. Den kvinnliga åklagaren vars hem utsattes för sprängattentatet har lett flera förundersökningar som rör den grova organiserade brottsligheten, något som polisen tror kan ligga bakom dagens attentat.
Sven-Erik Alhem, åklagare och Johanna Skinnari, Brottsförebyggande rådet medverkar.

Gällivarehäng på modet
Under årens lopp har vi talat om obekväma modekläder för kvinnor och flickor. Tajta toppar som lämnar magen kall och bar. Snäva korta kjolar och vingliga höga klackar. Men nu har även män, eller i det här fallet pojkar, fått ett mode som knappt går att röra sig i: Hängbyxan.
Vår reporter Katarina Gunnarsson åkte till Östermalmsskolan i Stockholm, där de vuxna reagerat starkt mot hängbyxmodet.

Bangladesh
Hjälpen börjar nu nå fram i Bangladesh, som drabbades av en stor cyklon förra veckan. Skadorna blev enorma, med tusentals döda och miljontals hemlösa. Fortfarande är bristen på mat och vatten stor och ett mycket långt återuppbyggnadsarbete har nu inletts.
Vi har med oss vår svenska ambassadör Britt Hagström i Bangladesh, som idag flög över de värst drabbade områdena.

Mänskliga rättigheter och Agiza
Vi ska återigen uppmärksamma fallet med de två egyptierna som avvisades från Sverige 2001. Just nu har många av världens främsta experter på mänskliga rättigheter samlats i Stockholm på de så kallade MR-dagarna. Och ett av de stora samtalsämnena där har varit de egyptier som den förra regeringen avvisade från Sverige under förnedrande former. En av kritikerna är Europarådets särskilda kommissionär för mänskliga rättighter, Thomas Hammarberg.
Reportage av Susanne Palme.

Vi svenskar jobbar mer än någonsin tidigare
Och vi har dessutom aldrig jobbat så mycket övertid som nu. Det kunde ni höra i Ekot i morse. Hittills i år motsvarar antalet övertidstimmar etthundrafemton tusen heltidsjobb. Men det är inte bara arbetstiden som slår rekord, det gör också handeln. Vi har nämligen aldrig konsumerat så mycket som vi gör nu. Vi arbetar alltså allt mer för att kunna köpa allt mer prylar och tjänster. Och debatten om sex timmars arbetsdag har väl sällan känts så avlägsen som just nu.
Christer Sanne docent i samhällsplanering på Kungliga Tekniska Högskolan och Maria Rankka från den liberala tankesmedjan Timbro medverkar.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Annika H Eriksson
Producenter: Magnus Westberg och Linda Belanner
magnus.westberg@sr.se
linda.belanner@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".