Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Handelsagenternas hemliga värld

Publicerat onsdag 21 november 2007 kl 06.15
1 av 4
2 av 4
Jörgen Huitfeldt
3 av 4
4 av 4
Daniel Öhman

Onsdag 21 november

 

16.00-16.45

Strejkerna i Frankrike
Den franska strejken är nu inne på sin åttonde dag. En strejk som har utlösts av president Sarkozys löften om förändringar. Det handlar bl a om pensionsvillkor men också om nedskärningar inom offentliga sektorn. Sarkozy gick till val och vann på sin förändringsvilja, och nu bara ett par månader efter valet står Frankrike stilla i efter en veckas strejk.  Martin Ådahl, chef Centerns nya tankesmedja och Olle Svenning, journalist på Aftonbladet deltar.

Om handelsagenternas hemliga värld
Om hur Ericsson, ett av Sveriges mest kända och respekterade företag, via handelsagenter, slussat mångmiljonbelopp till makthavare runt om i världen för att vinna lukrativa affärskontrakt. Bland de som smörjts med miljoner finns en minister, en parlamentsledamot och sonen till en vicepresident.
Reportage av Daniel Öhman.

17.00-17.45

Organiserad brottslighet
Angående den organiserade brottsligheten och deras attack mot rättssamhället i form av bomben mot åklagaren i Trollhättan. Hur ska Sverige bekämpa den organiserade brottsligheten? Beatrice Ask själv lyfter fram Danmark som det goda exemplet, och pratar om den danska modellen. Vi ska reda ut vad den danska modellen innebär. Henrik Malmkvist chef för länskriminalen i Skåne och Kim Kleaver chef vid det danska polisorganet NEC medverkar.

Dataspelsmissbruk
Hur mycket kan man spela innan det blir ett problem? I Halland har länsrätten beslutat att en 17-årig pojke ska tvångsomhändertas och vårdas eftersom man anser att hans beroende av dataspel kan jämställas med missbruk. Men är det en riktig diagnos? Kan man bli dataspelsmissbrukare? Ove Sandberg, psykolog och Jonas Linderoth, dataspelsforskare Göteborgs universitet medverkar.

Vårdkonflikten i Finland
I måndags avblåstes den finländska vårdkonflikten som kunnat få mycket allvarliga konsekvenser för många patienter. För att få rejält högre lön beslöt sig sjuksköterskorna för massuppsägningar och människor riskerade att dö på sjukhusen. Men vårdpersonalen hade folkets stöd och gav sig inte och till slut fick dom ett löneavtal dom var nöjda med. Reportage av Christer Fridén.

Iraks hederskultur
Katarina Gunnarsson
har träffat Iraks ledande feminist som är på Sverigebesök. Hon berättar om hur snabbt kvinnoförtrycket har växt efter ockupationen. Kvinnor kidnappas allt oftare och hederskulturen med sina manliga maktdemonstrationer blir allt starkare.

 

Programledare: Daniel Öhman och Jörgen HuitfeldtProducenter: Helena Giege och Towe Matre
helena.giege@sr.se towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".