Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Sarkozys ställning i Frankrike, Sverige och euron

Publicerat fredag 23 november 2007 kl 09.00
1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Karin Wickström
4 av 5
Nicolas Sarkozy.
5 av 5

Fredag 23 november

16.00-16.45

Terrordomar i Danmark
Tre av de fyra männen från Odense som åtalats för terrorbrott är skyldiga. De tillsammans anses ha förberett terrordåd i Danmark. Gösta Lempert, reporter SR deltar.

Frankrikeprotester
Om president Nicolas Sarkozys ställning i strejkernas Frankrike. Presidenten genomgår nu sin tuffaste period hittills. Reformpaketet han gick till val på har sjösatts och fransmännen svarar med protester. Ska Sarkozy lyckas genomföra det tuffa moderniseringsprogram som alla andra politiker hittills misslyckats med? Är Frankrike verkligen redo att förändras?
DNs ledarskribent Barbo Hedvall, SRs korrespondent Alice Petrén, Frankrikekännaren Martin Ådahl och Radio Frances Jean Paul Pouron diskuterar.

Camorran i Neapel
Den organiserade brottsligheten i Sverige har hamnat högt på agendan den här veckan. I Italien är den grova brottsligheten vardag på ett helt annat sätt. I Neapel har camorran impregnerat samhället och inte minst näringslivet. Camorran räknas idag som den största brottsorganisationen i Europa. Även svenska företag och verksamheter berörs. Det hävdar författaren Roberto Saviano som just varit på Sverigebesök. Reportage av Ann Tiberg.

17.00-17.45

EMU
Danmarks statsminister Anders Foug Rasmussen vill att danskarna återigen ska folkomrösta om euron. Kan Sverige fortfarande stå utanför om vårt grannland väljer att gå med i valutaunionen? Debatt med junilistans partiledare Nils Lundgren och folkpartisten Carl B Hamilton.

Val i Australien
Ikväll svensk tid öppnar vallokalerna i Australien och enligt de senaste opinionsmätningarna kan utmanaren Kevin Rudd ta över makten från den sittande premiärministern John Howard. Reportage från valrörelsen av vår korrespondent Nils Horner. Kevin Rudd är labourledaren som för första gången på elva år kan bryta de konservativas styre i Australien. Men vem är han och vad vill han? Samtal med Lars Danielsson, ambassadör och före detta statssekreterare, som träffat Kevin Rudd många gånger.

Lokomotiv Konkret 30 år
Sedan 1977 har Lokomotiv Konkret spelat tillsammans under mottot ”En konsert är alltid den första, sista och enda”. Anton Karis besökte gruppens motor, saxofonisten och kompositören Dror Feiler i hans atelje för ett samtal om gruppens trettio år på scenen, inte bara i Sverige, utan också i Europa och Asien. Vi får bland annat veta varför de har så stor publik i länder som Vitryssland och Ukraina.

Fredagsgästen
Skolan har stått i fokus inte minst i valet för ett år sedan. Politiskt har socialdemokraterna närmat sig regeringen för att få en uppgörelse om framtidens skola. Och alla talar om läraryrket, att läraryrket måste uppgraderas, och få högre status. Men vad gör en bra lärare? Hans Lagerberg har skrivit boken ”Lärarna. Om utövarna av en svår konst”.

Programledare: Monica Saarinen och Karin WickströmProducenter: Anders Diamant och Towe Matre
anders.diamant@sr.se towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".