Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Botniabanan och gasledningen i Östersjön

Publicerat måndag 26 november 2007 kl 09.00
1 av 4
2 av 4
3 av 4
Jörgen Huitfeldt
4 av 4
Erica Dahlgren

Måndag 26 november

16.00-16.45

H&M och barnarbete
Enligt SVT:s Agenda så kommer en del av bomullen som klädföretaget H&M köper in från barnarbetare i Uzbekistan. H&M tar liksom dom flesta företag ställning mot barnarbete, det är numer väldigt vanligt med CSR, Corporate Social Responsibility, alltså att företagen tar socialt ansvar, trots detta så pågår förhållanden liknande dem i Uzbekistan runt om i världen. Något som väcker frågan om företagen verkligen agerar, eller är CSR bara något som företagen använder sig av för att få bra anseeende. Örjan Bartholdsson, SwedWatch och Daniel Dworetsky, projektledare CSR deltar.

Botniabanan
Hur krångligt ska det vara att bygga en järnväg? Storsatsningen på ny räls längs Norrlandskusten kan bli både försenad och fördyrad för att Banverket nu saknar pengar. Det handlar om en av de större infrastruktursatsningarna, Botniabanan. En 19 mil lång järnväg med 140 broar och massor med tunnlar som just nu byggs från Ångermanälven norr om Kramfors, via Örnsköldsvik till Umeå. Botniabanans historia är kantad av överklaganden från markägare och naturvårdsintressen men nu handlar det plötsligt om ett signalsystem som kanske inte levereras i tid och då står tågen stilla. Medverkande är Lennart Holmlund, kommunalråd i Umeå, Kent Nilsson regional direktör för Banverket och Jan-Evert Rådhström, (m) Trafikutskottet, Bengt Hansson, professor Lunds universitet.

Bangladesh
Antalet kraftiga naturkatastrofer växer runt om i världen. Och de räknas bli ännu fler i takt med att jorden blir varmare. För lite drygt en vecka sedan drabbades Bangladesh av en de värsta cyklonerna landet har upplevt. Och bara någon månad tidigare var det översvämning där. Den här utvecklingen går helt i linje med varningarna från FN:s klimatpanel. Reportage av Margita Boström.

17.00-17.45

Gasledningen i Östersjön
Den 120 mil långa naturgasledning som planeras att dras mellan Ryssland till Tyskland på Östersjöns botten borde regeringen säga nej till av miljöskäl hävdar miljöpartiet, socialdemokratena och vänsterpartiet i ett gemensamt utspel idag. Andreas Carlgren, miljöminister (c) och Peter Eriksson, språkrör (mp) medverkar.

Utnyttjad arbetskraft
Det ska handla om arbetsvillkoren för utländska säsongsarbetare i det svenska lantbruket. P1-programmet Kaliber berättade i helgen om hur en skånsk storproducent av bland annat purjolök och sallad behandlar sina arbetare. Arbetsdagar på 17 timmar utan övertidsersättning och utan tillgång till toalett eller rinnande vatten var inte ovanliga. Maria Fänge, miljöinspektör Höganäs, Lars-Göran Olsson, ombudsman Kommunal och Katarina Novák, vd Skogs och Lantarbetsgivarförbundet medverkar.

Inredningskonsumtion
Köpte du en ny soffa i helgen, eller kanske en ny, modernare, julljusstake? Att vi shoppar mer i samband med att lönen kommer är varken nytt eller överraskande, nu närmar sig dessutom julen och handeln spås åter igen göra nya försäljningsrekord. En bransch som de senaste femton åren varit på stadig uppgång är inredningsbranschen. Vi ska titta närmare på varför inredningskonsumtion blivit en så luckurativ marknad. Reportage av Linda AP Larsson.

Långtidssjukskriven
Under året som gått har fler än tidigare skrivits ut från Försäkringskassan. Människor som tidigare ansågs vara för sjuka för att arbeta kan idag anses vara tillräckligt friska. Johanna Sjövall var i somras i Kristinehamn och besökte för Studio Ett:s räkning Kamilla Nyström och Anne-Christine Gördén som båda varit sjukskrivna länge. Nu har hon återvänt och läget är förändrat.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Erica DahlgrenProducenter: Helena Giege och Agneta Kellgren
helena.giege@sr.se agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".