Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Prozac fyller 20 år, flyktingpolitik och kärnkraften

Publicerat onsdag 28 november 2007 kl 09.00
1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
Karin Wickström
3 av 5
4 av 5
Carina Rydberg
5 av 5
Svenska barn ligger i topp.

Onsdag 28 november

16.00-16.45

Upplopp i Frankrike
Paris-förorten Villiers-le-Bel har skakats av upplopp de senaste nätterna. Det är de värsta sedan kravallerna för två år sen. Det var en trafikolycka mellan polisbil och en motorcykel, där två tonåringar dog som utlöste bråken. Idag höll president Nicolas Sarkozy och hans regering krismöte för att diskutera händelserna där 80 poliser skadats.
Samtal med Alice Petrén, radions korrespondent i Paris.

Prozac 20 år
Medicinen som har kallats för lyckopillrens moder och som var först ut på marknaden av den nya generationens läkemedel mot depression. Debatten har varit hård, är de bra eller dåliga? Förskrivs de för mycket eller för lite? Och har vi blivit lyckligare? Hör författaren Carina Rydberg och personalvetaren Gun, psykiatrikern Björn Mårtensson och Torsten Kindström, ordförande på patient och anhörigföreningen Balans.

Svår situation för journalister i Afghanistan
I Afghanistan förvärras situationen för landets journalister. Det konstaterar den internationella journalistfederation, IFJ.
Ett exempel är mordet i juni på den afghanska radiojournalisten Zakia Zaki med flera pistolskott i hennes hem norr om Kabul i Afghanistan. Sex år efter talibanregimens fall är säkerheten för afghanska journalister svår. Och för landets kvinnliga journalister är hotbilden dubbel. Katrin Weda, chefredaktör för oberoende Cheragh Daily i Kabul, berättar att hon lever med konstant rädsla.
Reportage av Hanna Larsson.

17.00-17.45

Flyktingsmugglingen
Vi fortsätter diskutera det som Göran Johansson, kommunalrådet i Göteborg, uttalade igår om att flyktingar som kommit till Sverige med hjälp av flyktingsmugglare, borde avvisas. Idag har det demonstrerats i Göteborg mot hans uttalande. Vilka alternativ har en person som vill söka asyl i ett annat land förutom att använda sig av smugglare?
Samtal med Gregor Noll, professor i folkrätt och Hanne Mathisen, UNHCR.

ALS
För fyra år sedan uppmärksammades sjukdomen ALS då reportern Ulla-Karin Lindqvist berättade om sin sjukdom i tv. Sedan dess har det varit ganska tyst kring sjukdomen. Men ALS är inte en så ovanlig sjukdom som man kanske kan tro. Man räknar med att en person av 800 drabbas.
Martin Elmberg från Göteborg är 42 år. Han var mitt i livet med familj, ett nybyggt hus och en framgångsrik karriär. Allt vändes upp och ned för drygt ett år sedan då han fick diagnosen ALS. Efter lång sjukskrivning är han nu tillbaka på jobbet på 25 procent.
Reporter, Madeleine Blidberg.

Kärnkraften
Kärnkraftsfrågan har blivit brännhet igen, den här gången i klimatdebatten. För att minska utsläppen av växthusgas krävs kraftfulla åtgärder, det är alla överens om. Och många ser nu kärnkraften som lösningen. I EU pågår diskussioner för fullt och idag träffas den svenska klimatberedningen för att diskutera kärnkraftens roll i energiförsörjningen. Men är kärnkraftsutveckling rätt väg att gå eller är det att ta den enklaste vägen för att nå klimatmålen?
Debatt mellan Erland Källén, FN:s klimatpanel och Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.

Barns läsförmåga
Hur bra är våra barn på att förstå den text de läser? I en tidigare internationell jämförelse så ligger dom svenska 10-åringarna i topp. I eftermiddag presenteras en ny undersökning där barn från 45 länder jämförs.
Hör Caroline Liberg, professor i utbildningsvetenskap med inriktning mot läs- och lärprocesser på Uppsala universitet, som har varit med och tagit fram rapporten.

Programledare: Monica Saarinen och Karin Wickström

Producenter: Anders Diamant och Towe Cho Matre
anders.diamant@sr.se  towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".