Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Internetattacker, inför ryska valet, klimatångest och arbetshästen

Publicerat fredag 30 november 2007 kl 09.00
1 av 7
Sten Sjöström
2 av 7
3 av 7
Maria Persson Löfgren
4 av 7
5 av 7
6 av 7
Jonas Wahlström
7 av 7
Peter Wolodarski

Fredag 30 November

16.00-16.45

Sverige är ”oroväckande” sårbart för internetattacker
Larmet kommer från Krisberedskapsmyndigheten. Hushållens allt bättre bredband ökar risken för en koordinerad attack, enligt en rapport från myndigheten. Dammluckor som öppnas av internetbovar och ett regeringskansli som inte kan ta emot mejl, eller kontrollera sin egen hemsida. Ja vi ligger illa till om svenska myndigheter och andra viktiga samhällsfunktioner skulle utsättas för ett större internetangrepp. Det finns oroväckande sårbarheter, skriver Krisberedskapsmyndigheten i en ny rapport.
Ingvar Hellquist, chef för informationssäkerheten vid Krisberedskapsmyndigheten medverkar.

Inför ryska valet
På söndag är det val till det ryska parlamentet Duman. Ett val som verkar avgjort på förhand. Putins parti tippas vinna en överlägsen seger. Oppositionen har kallat valet det smutsigaste och mest motbjudande i Rysslands moderna historia. Men frågan är vilken politisk roll Putin, som avgår som president i vår, kommer att spela i framtiden.
Ulf Persson, svensk affärsman i Moskva, Nadja Rjasjovskaja, arbetar på en svensk bank, Svetlana Jevstignejeva, lärare i svenska medverkar.

Australiens miljöminister
Australiens vägran att tillsammans med USA inte vilja underteckna Kyotoavtalet, är en het fråga inför klimatmötet på Bali som inleds på måndag. Men med den nyvalda labor-regeringen svänger Australien om, och väntas snart underteckna avtalet. Till Bali kommer nye miljöministern, förre rockstjärnan Peter Garrett. Vår korrespondent Nils Horner har träffat honom.

17.00-17.45

Skolhot stänger skolor
Idag utrymdes två skolor i Västerås efter hot om våldsdåd. Eleverna på Carlforsska gymnasiet tvingades lämna skolan tillfälligt efter ett bombhot. På Wenströmska gymnasieskolan fick 1500 elever gå hem efter ett hot som vi inte vet närmare vad det rör sig om.
Björ Blixter vid polisen i Västra Götaland (presstalesman) medverkar.

Klimatångest
Det duggar tätt med larmrapporter i olika medier nuförtiden om vad som kommer att hända i framtiden om vi inte gör något åt alla utsläppen i världen. Isarna kan smälta och stora delar av Sverige läggs under vatten, sjukdomar som sprids i värmen. Vilken framtidsbild ger vi egentligen våra barn och hur ska vuxna förhålla sig till alla frågor som barnen ställer om klimatet i framtiden? Vi har talat med två skolbarn i årskurs 5 på Eriksdalsskolan i Stockholm om hur dom ser på framtiden.
Malin Alfvén, familjepsykolog medverkar.
Reportage av Erik Sjölin.

Hästen
Är hästen en del av lösningen om oljan tryter eller när koldioxidutsläppen måste minskas. Redan idag så har häst börjat användas för att klippa gräset i parker och i det småskaliga skogsbruket. Och intresset för arbetshästen växer. Studio Ett följde med Glimmer och Radar under ett arbetspass.
Reportage av Sven Börjesson.

Djur och diktaturer
Kan kärleken till djur ursäkta vad som helst, till och med samarbete med en av världens värsta diktaturer?
Debatt mellan DN:s ledarskribent Peter Wolodarski och Jonas Wahlström på Skansenakvariet, apropå Wahlströms engagemang som rådgivare i djurvårdsfrågor åt Nordkorea.

Hiv och aids ett problem i Botswana
Botswana är ett av de afrikanska länder som drabbats allra hårdast av hiv/aids. Men man har en president som har förklarat krig mot sjukdomen och har gått i främsta ledet för att uppmana alla att hivtesta sig. Men trots att hiv/aids är uppmärksammat problem i Botswana, så finns fördomarna mot sjukdomen och diskrimnieringen av de sjuka kvar. Dineo Matlho är en av de som har drabbats av diskriminering på sin arbetsplats på grund av att hon är hivpositiv.
Reportage av Margareta Svensson.

Programledare: Cecilia Strömberg, Maria Persson-Löfgren och Sten Sjöström
Producenter: Anders Diamant och Towe Cho Matre
anders.diamant@sr.se
towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".