Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Kritiserat val i Ryssland, klimatmöte på Bali och Åmselemördaren får villkorligt

Publicerat måndag 3 december 2007 kl 09.00
1 av 7
Monica Saarinen
2 av 7
3 av 7
Erica Dahlgren
4 av 7
OSSE:s valobservatörer i en vallkola för sjömän i Vladivostok.
5 av 7
Juha Valjakkala
6 av 7
7 av 7
Hugo Chavez, 3 december.

Måndag 3 december

16.00-16.45

Valet i Ryssland
Kritiken mot det ryska parlamentsvalet är idag hård både från oppositionspartier och medborgargrupper i Ryssland. Även utomstående valobservatörer kritiserar valet. Det gör också den svenske utrikesministern Carl Bildt som var på plats i Moskva.
Rapport från Maria Persson-Löfgren, korrespondent, Moskva.

Klimatmöte på Bali
Det finns krav på att stora industriländer ska binda sig till löften om lägre utsläpp. Samtidigt vill utvecklingsländerna utveckla sina industrier. Hur ska ekvationen gå ihop? Och vad är Sveriges roll? Om klimatmötet, där världens öde diskuteras.
Medverkar gör Ingrid Gustavsson, Sveriges Radios korrespondent på plats på Bali, Sven Börjesson, miljöreporter, Foad Rad, aktionsgruppen Klimax som kämpar för klimaten och professor Bengt Kriström, nationalekonom.

Abortförbud på Malta
EU: s minsta land, det lilla öriket Malta, är mest känt för sol, bad och vilda språkresor. I alla fall för oss svenskar. Men det är också ett av Europas mest konservativa länder med en av världens strängaste abortlagar. Nu diskuteras till och med om abortförbudet ska skrivas in i grundlagen. Varken fosterskador, incest eller våldtäkt är skäl nog för en abort. Reportage av Anna Dahlqvist.

17.00-17.45

Vänsterpartiets kris
Nedgången i opinions-mätningarna får nu den interna kritiken att växa mot partiledaren Lars Ohly. Till och med från dom som en gång ville ha honom. Reportage av Olof Sjölander.
Samtal med Anki Ahlsten, partisekreterare (v) och f d vänsterpartisten Margó Ingvardssson.

Omvandlat straff för Åmselemördaren
Juha Valjakkala, som 1988 sköt ihjäl tre personer i Åmsele i Västerbotten, har fått sitt livstidsstraff omvandlat till villkorligt, och kommer att friges nästa år. Vi talar om frigivningen. Medverkar gör Marie-Louise Marsjögård, kyrkoherde Vindelns församling, David Lagercrantz, journalist och Christer Fridén, nordenkorrespondent.

Internetnomader
Användningen av Internet har skapat en helt en ny typ av ung företagare, Internetnomader. Dom är kontorslösa egenföretagare, som likt nomader vandrar från café till café med en bärbar dator och mobiltelefon. Vi har träffat en av dom, Ted Valentin på ett café i Stockholm.

Hugo Chavez hanterar valnederlaget
President Hugo Chavez förslag till ändring av Venezuelas grundlag har förlorat folkomröstningen. Chavez förslag fick stöd av 49 procent av rösterna mot 51 för nejsidan. Det är första gången som president Hugo Chavez lider ett valnederlag. Hur hanterar han nu denna överraskande motgång? Och vad innebär valresultatet för Venezuela? Hur påverkas Venezuelas grannländer? Sveriges Radios korrespondent Lars Palmgren rapporterar från Caracas.

Programledare:
Monica Saarinen och
Erica Dahlgren
Producent:
Helena Giege och
Agneta Kellgren
helena.giege@sr.se agneta.kellgren@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".