Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Försvarsberedningen, anlagda skolbränder, Bali och svensk arkitektur

Publicerat tisdag 4 december 2007 kl 09.00
1 av 6
2 av 6
Jörgen Huitfeldt
3 av 6
Annika H Eriksson
4 av 6
Stockholms Stadsbibliotek, ett av Gunnar Asplunds mest berömda byggnadsverk.
5 av 6
6 av 6
Göran Lennmarker (m) ordförande och Håkan Juholt (s) överlämnar rapporten till försvarsminister Sten Tolgfors.

Tisdag 4 december

16.00-16.45

Försvarsberedningen
Tidigare idag lämnade Försvarsberedningen över sin rapport till regeringen. Där analyseras vilka som kommer att bli de största hoten mot Sverige. De traditionella, rent militära hoten tonas ned i rapporten och istället är det klimatförändringarna, globala epidemier och massförstörelsevapen som oroar beredningen.
Göran Lennmarker, (m) ordf Försvarsberedningen, Gunilla Wahlén, (v) ledamot i beredningen, Jörgen Eriksson, strategichef Försvarsmakten medverkar.

Skolbränder
Det brinner i skolorna och över hälften av bränderna är anlagda. Förra året handlade det om över 500 bränder. Det är fem gånger fler än för tio år sedan. Dessa skolbränder kostar samhället minst en halv miljard kronor om året. Vem är det som tänder på? Hur ofta handlar det om ett bus som går överstyr och hur ofta sker det med berått mod? Hur ska vi komma tillrätta med de anlagda skolbränderna? Det finns förslag på lösningar: övervaka med kameror, konstruera skolorna på ett annat sätt, ge mer resurser till polisen, satsa mer på utbildning i skolorna, men vad är det som hjälper? Studio Ett sänder från Nya Påvelundsskolan i Göteborg, som nyligen utsattes för en brand.
Per-Anders Lindfeldt, Lundby brandstation, Renée Perrin Wallqvist, psykolog/forskare, Karlstads universitet, Anders Wallin, rektor Påvelundsskolan och Amanda Coster, elev åk 9, Påvelundsskolan medverkar.

17.00-17.45

Mer om Försvarsberedningen
Försvarsberedningen lämnade i dag över sin rapport till Försvarsminister Sten Tolgfors. Beredningen består av politiker från alla riksdagspartier och ska vara en länk mellan riksdag och regering och verka för en långsiktig försvars- och säkerhetspolitik, med bredast möjliga stöd. Och beredningen är också mycket enig om hur hoten mot Sverige ser ut. Klimatförändringar och globala epidemier bedöms vara långt farligare för oss än de traditionella militära hoten i form av Ryssland till exempel.
Sten Tolgfors, försvarsminister och Anders Karlsson, (s) ordförande i Försvarsutskottet medverkar.

Bali
Klimatmötet på Bali är det största mötet i frågan som någonsin arrangerats. Över 10 000 personer ska delta under de 2 veckor som mötet äger rum. För att kunna ta emot så många krävs det en extrem logistik, det säger sig självt. Och det innebär ett finfint jobbtillfälle för Balis lokalbefolkning. En av de som bor på Bali och som nu fått ett informationsjobb på konferensen är Trikaya Wijaya Manik och hans förhoppningar på mötet skiljer sig från många av de andras.
Reportage av Malin Olofsson.

USA släpper ut mest koldioxid
En av de stora nyheterna från klimatmötet på Bali är att Australien har skrivit under Kyotoavtalet. Nu är USA är det enda landet i världen som inte har undertecknat klimatavtalet. Trots att amerikanerna faktiskt släpper ut mest koldioxid per person i hela världen. Varför gör de det?
Lisa Sennerby Forsse är rektor vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU, hon sitter även i regeringens kommission för hållbar utveckling medverkar.

Svensk arkitektur
Trots att Gunnar Asplund har varit död i snart 70 år, är han fortfarande ett hett debattämne. Den kommande ombyggnaden av Stadsbiblioteket i Stockholm, som han ritade på 1920-talet, har blivit mycket omdiskuterad. Förslagen innebär stora ingrepp i den ursprungliga miljön. Men det finns fler byggnader av Gunnar Asplund som nu byggs om och moderniseras för att stå sig in i 2000-talet. Vi ska till Eslöv i Skåne.
Reportage av Hans Zillén.

DNA-kartläggning väcker frågor
Nu kan den som vill få sin egen DNA analyserad via olika internetsajter. Anlag för cancer, diabetes, alzheimer med mera avslöjas av en rad företag som erbjuder tjänsten. Men vad kan den här typen av analyser få för konsekvenser, både privat och för samhället?
Diskussion med Ulf Pettersson, professor i medicinsk genitik och Tomas Brytting, docent i företagsekonomi.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Annika H Eriksson
Producenter: Magnus Westberg och Linda Belanner
magnus.westberg@sr.se
linda.belanner@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".