Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Ungdomsvåld och Rikspolischefen avgår

Publicerat fredag 7 december 2007 kl 09.00
1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Karin Wickström
4 av 6
5 av 6
Stefan Strömberg.
6 av 6
En Kärlekshistoria

Fredag 7 december

16.00-16.45

Burma
Betydligt fler människor dödades och greps vid dom våldsamma upploppen i Burma i slutet av september än vad dom burmesiska myndigheterna hittills uppgett, detta enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch som idag presentera en utförlig rapport, som bygger på fler än 100 intervjuer. Karin Strandås, ordförande Svenska Burmakommittén deltar.

Ungdomsbrott
En av höstens mest uppmärksammade rättegångar om den tragiska dödsmisshandel på Kungsholmen i Stockholm där tonårspojkar var inblandade startar idag. Straffen mot unga våldsbrottslingar har blivit strängare och synen på ungdomsbrott hårdnat visar en ny avhandling i kriminologi. Varför? Är hårdare tag rätt väg? Hillevi Engström, riksdagsledamot (m), Sven Granath, kriminolog Stockholms universitet, Martin Larden, psykolog Sundbo ungdomshem och Thomas, fd kriminell.

Afrikanskt klimat
Inget afrikanskt land finns med bland de länder som har bundit sig för att minska utsläppen av växthusgaser, enligt Kyotoöverenskommelsen. Men samtidigt som den ekonomiska utvecklingen tilltar ökar också miljöproblemen med utsläpp från trafik och industrier. I Sydafrika och grannlandet Botswana är kolet den viktigaste energikällan och kol exporteras också till andra länder. Reportage av Margareta Svensson.

17.00-17.45

Rikspolischefen avgår
Rikspolischefen Stefan Strömberg avgår vid årsskiftet. Det står klart efter hans möte på fredagsförmiddagen med justitieminister Beatrice Ask. Peter Tjäder, polismästare Skåne och Johannes Knutsson, professor i polisforskning medverkar.

EU-toppmötet i Lissabon
Ikväll inleds det toppmöte som mest uppmärksammats för att Zimbabwes diktator Robert Mugabe deltar, nämligen det mellan EU och Afrikanska Unionen, som representerar över 50 afrikanska länder. Samtal med Susanne Palme, reporter Studio Ett och Carin Norberg, direktör Nordiska Afrikainstitutet.

Venezuela och oljan
Priset på olja ser inte ut att sjunka från de rekordnivåer på mellan 80 och 90 dollar där det legat de senaste veckorna. Venezuela är ett exempel där landets strävan att ta kontroll och maximera vinsterna på sitt eget svarta guld lett till kraftig kritik men enligt de ansvariga för den nya, radikala oljepolitiken i Venezuela handlar allt bara om att ta från de rika oljebolagen och ge till sina fattiga invånare. Reportage av Magnus Thorén.

Europafilm
Nu ska det en gång så stolta Europafilm i Bromma jämnas med marken. 1400 kvadratmeter inspelningshallar försvinner till förmån för bostäder. Det började med Edvard Persson på 30-talet, sen har regissörer som Ingmar Bergman, Bo Widerberg och Roy Andersson gjort film här. Det har också gjorts mängder av skivinspelningar på Europafilm. Från Duke Ellington till Sven-Ingvars. Sist på plan var Colin Nutley för några scener till nya filmen Angel. Men nu är det slut. Anton Karis följde med när ett gäng Europafilmveteraner tog farväl av lokalerna, guidade av legendariske ljudteknikern Gert Palmcrantz.

Varumärket ICA efter köttskandalen
ICA har i sin marknadsföring laddat sitt varumärke med ord som matglädje och omtanke. Men hur skadskjutet är varumärket ICA efter köttfusket och vad kan företaget göra för att återupprätta kundernas förtroende? Samtal med Marcus Jibreus konsult i varumärkesfrågor.

Programledare: Monica Saarinen och Karin WickströmProducenter: Maria Meschke och Towe Cho Matre
maria.meschke@sr.se towe.matre@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".