Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Elevers kunskaper i matematik och Algerietbomber

Publicerat tisdag 11 december 2007 kl 09.00
1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Annika H Eriksson
4 av 5
Mattelektion.
5 av 5
Nyoman Sopi som odlar koraller.

Tisdag 11 december

16.00-16.45

Polens och Tysklands relation
Relationen mellan Polen och EU, och framförallt Tyskland blev under tvillingbröderna Kaczynskis politiska ledarskap mycket ansträngda. Men för två månader sen vann liberalen Donald Tusk parlamentsvalet, och många förväntar sig nu en helt annan ton i utrikespolitiken. Detta kommer att visa sig redan idag när Donald Tusk träffar sin tyska kollega Angela Merkel. SR:s korrespondenter Per Eurenius och Kjell Albin Abrahamson medverkar.

Matematikkunskaper
Svenska elever i klass nio, det vill säga 15-åringar, blir sämre och sämre på matte, visar den senaste internationella kunskapsundersökningen PISA. Samtidigt drar eleverna i Finland och flera asiatiska länder ifrån. Vad gör vi för fel i Sverige? Och hur viktig är matematiken för att ett land ska kunna hävda sig i den internationella teknikutvecklingen? Medverkar från Chalmers gör bl a Bo Johansson, prefekt, inst. för matematiska vetenskaper, Chalmers, Martin Relsson och Matilda Edwardsson, elever vid Nya Lundenskolan och Berit Bergius, NCM, Nationellt centrum för matematikutbildning, Göteborg.

Egyptiskt författarbesök
I nästan hela sitt liv har den egyptiska författaren Nawal el-Saadawi bekämpat förtryck mot kvinnor i arabvärlden, mot klasskillnader, kapitalism och imperialism i Mellanöstern. Hon har skrivit ett 40-tal böcker, suttit i fängelse, är dödshotad och lever i exil. Negar Josephi träffade henne under hennes Sverigebesök.

17.00-17.45

Bombdåd i Algeriet
Två bombattentat skakade Algeriets huvudstad Alger på tisdagen. Minst 52 människor dog och många skadades enligt säkerhets- och sjukhuskällor. Andra befarar att dödsiffrorna kommer att stiga kraftigt då många är svårt skadade. FN-personal finns bland de skadade, uppger UNHCR. Helena Nilsson Lannegren, ambassadör medverkar.

Köttfärsskandalen
Idag möts alla Sveriges cirka 1400 ICA-handlare i Stockholm för att informeras om vikten av god kvalitet och bra kontroll i livsmedelshanteringen. Studio Ett talar med Kenneth Bengtsson, VD och Koncernchef för ICA AB om hur köttfärs-skandalen har påverkat företaget och om på vilket sätt dagens möte kommer att leda till någon förändring.

Korallreven på Bali
Korallreven runt om i världen är hotade. Dels på grund av våra utsläpp och den globala uppvärmningen och dels på grund av fiske med cyanid och dynamit. Men i byn Serangan på Bali har man börjat odla koraller för att kunna restaurera förstörda rev. Reportage av Malin Olofsson.

Företagsetableringar
Idag kom EU-domen om den finska sjömansfackets protester mot utflaggningen av Viking Lines fartyg M/S Rosella. Det var 2003 som Viking Line ville anställa estniska arbetare för att sänka sina kostnader, något som finska sjömansfacket satte stopp för. Men nu slår EG-domstolen fast att facket inte har rätt att hindra företag att etablera sig var dom vill. Bengt Lindroth, SR:s tidigare Nordenkorrepondent och Niklas Bruun, professor i EU-arbetsrätt på Arbetslivsinstitutet i Stockholm och den svenska Handelshögskolan i Helsingfors deltar.

Dryckesauktion
Idag öppnar Auktionsverket i Stockholm sin dryckesauktion. Det totala värdet av de utbjudna flaskorna kan nå upp till 5,1 miljoner kronor. Vad är det som gör att man vill betala så mycket pengar för vin, champagne och whiskey? Reportage av Erik Sjölin.

Aftonbladet får ny chefredaktör
Jan Helin
, redaktionschef tar över som ny chefredaktör på Aftonbladet efter Anders Gerdin som slutar efter 38 år på tidningen.

Programledare: Monica Saarinen och Annika H ErikssonProducenter: Magnus Westberg och Linda Belanner
magnus.westberg@sr.se linda.belanner@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".