Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Kosovos framtid, klimatavtal och smurfdressar

Publicerat onsdag 12 december 2007 kl 09.00
1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Vad händer med ett fritt Kosovo?
4 av 5
Nya klädregler för sjukvårdspersonal
5 av 5
Erik Åsbrink

Onsdag 12 december

16.00-16.45

Ryssland+Vitryssland=sant
Håller planerna på en union mellan Ryssland och Vitryssland på att förverkligas? Rysslands avgående president Vladimir Putin åker till Vitryssland imorgon, och det spekuleras i rysk media om att det finns långtgående planer på att befästa den informella union som de två länderna befinner sig i. Kan Vitryssland komma att bli en del av Ryssland igen? Och vad betyder det i så fall för Vitryssland?
Samtal med Maria Persson-Löfgren, vår utrikeskorrespondent i Ryssland och Dmitri Plax, från SR International, vitryska redaktionen.

Kosovo
Medlingsförsöken om Kosovos framtid har misslyckats och Kosovo väntas nu utropa sin självständighet trots den serbiska minoritetens protester, ett beslut som även EU verkar stödja. Kosovo brukar beskrivas som Europas sista krutdurk, med en arbetslöshet som är uppe i 50 procent och där halva befolkningen är under 30 år. Vad kommer att hända om landet nu väljer att deklarera sin självständighet utan FNs stöd?

Medverkar gör Salih Shala, aktiv i Svensk-albanska kommittén, Jeremija Isakovic, Serbiska Riksförbundets ungdomsavdelning, Lars Wahlund, från UDs Balkanavdelning.
Vi får även höra Carloine Salzinger, radions korrespondent och Ida Udovic, från organisationen Kvinna till Kvinna, bägge på plats i Kosovo samt Ekots EU-reporter Herman Melzer.

ANC-konferens
Det är bara några dagar kvar till ANC:s konferens som inleds i helgen, då partiet ska välja en ny partiordförande. Rivaliteten mellan de två kandidaterna, president Thabo Mbeki och landets förre vicepresident Jacob Zuma, har blivit allt hårdare för varje dag som går, men Zuma är den som har fått flest nomineringar av distrikten inför kongressen. Frågan är varför den skandalomsusade Zuma är så populär?
Reportage av Margareta Svensson.

17.00-17.45

Klimatavtal och USA
Ett misslyckande vid FN:s stora klimatmöte på Bali vore ett svek mot hela världen. Så säger FN:s generalsekreterare, Ban Ki Moon, idag inför de avslutande klimatsamtalen på Bali, som ska leda till ett nytt avtal som ska ersätta Kyotoprotokollet som går ut 2012. Men kommer världen att få med sig USA på ett nytt avtal?
Vi diskuterar detta med vår Washington-korrespondent Ginna Lindberg och Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen.

Ny ordförande för Försäkringskassan
Imorse hoppade Försäkringskassans ordförande Inger Efraimsson av sitt uppdrag i protest mot regeringens tuffare regler i sjukförsäkringen.
Redan idag blev efterträdaren klar, den tidigare socialdemokratiske finansministern Erik Åsbrink.

Gästarbetares arbetsförhållanden
Utländska gästarbetare lever ofta under eländiga förhållanden i Sverige. Det har fackförbundet kommunal kartlagt, och det har P1-programmet Kaliber visat i flera reportage. Och lite har gjorts för att rå på det dåliga tillståndet. I Höganäs har miljöinspektörerna försökt, och kommit i konflikt med företag som använder gästarbetare. Och där är det också nu frågan om kommunledningen har bidragit till att dölja eländiga arbetsförhållanden för att inte stöta sig med företagen.
Reportage av Gösta Lempert.

Läkare protesterar mot krav på ”smurfdressar”
Från den 24 december ska all sjukvårdspersonal som har direktkontakt med patienter bära kortärmade arbetskläder samtidigt som de förbjuds att bära klockor eller smycken på händer och underarmar. De nya föreskrifterna kommer från Socialstyrelsen som hoppas att de ska leda till att färre patienter smittas av nya sjukdomar i sin kontakt med sjukvården. Men långt från alla läkare står bakom beslutet. Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, menar att kraven är onödiga och tänker därför slåss för allmänläkarnas rätt att arbeta i civila kläder i stället för ”smurfdressar”, som dräkterna kallas för av de skeptiska läkarna.
Samtal mellan Björn Olsson, allmänläkare i Luleå och Inger Riesenfeldt-Örn, sakkunnig läkare vid Socialstyrelsen.

USA:s missilförsvar
1990 undertecknade NATO och Warzsawa-pakten ett nedrustningsavtal där antalet konventionella vapen i Europa regleras. Men idag, den 12 december, lämnar Ryssland avtalet. Anledningen är USA:s planer att expandera sitt missilförsvar till Polen och Tjeckien. Enligt USA är den anläggningen på inget sätt ett hot mot Ryssland, utan ska möta eventuella attacker från länder som Iran.
Reportage av Claes Andreasson.

Programledare:
Monica Saarinen och Ami Hedenborg

Producenter:
Helena Giege och Towe Cho Matre
helena.giege@sr.se  towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".