Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Svartbyggen, Bali och Rumänien

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 09.00
1 av 5
Patrik Peter
2 av 5
3 av 5
Toader Natza mjölkbonde i östra Rumänien är bekymrad över framtiden
4 av 5
Miljöaktivister demonstrerar utanför konferenscentret på Bali den 14 december
5 av 5
Självmorden på häkten ökar

Fredag 14 december

16.00-16.45

Svarta byggen
Byggbranschen är en av de branscher som är värst utsatt för organiserat svartarbete och annan kriminell verksamhet. Det framkommer av en rapport som idag presenterades av BRÅ, Brottsförebyggande rådet. Arbetsgivare och fack kräver nu gemensamt lagändringar för att få bukt med detta.
Vi hör Hans Tilly, ordförande för Byggnadsarbetarförbundet, Pia Bergman, projektledare på Skatteverket och Lennart Hedqvist, (m) ordförande i Skatteutskottet.

Bali- fiasko eller framgång?
Målet på Bali är att enas kring en färdplan för fortsatta förhandlingar som slutligen ska leda fram till ett nytt klimatavtal när Kyotoprotokollet löper ut 2012. Men ska det lyckas?
Vi summerar och analyserar FN:s viktiga klimatkonferens och rapporterar om reaktioner från nyckelstaterna USA och Kina.

Medverkar gör Dennis Pamlin, klimathandläggare på Världsnaturfonden, radions korrespondenter i Washington: Ginna Lindberg, Peking: Hanna Sahlberg, Belin: Per Eurenius, Paris: Alice Petrén, London: Maria Eksedler.
Vi har även med oss Ingrid Gustafsson, Sveriges Radios utsände, direkt från Bali.

Försäkringsfusk
Det fuskas en hel del med bidrag i Sverige idag. Experterna är oense om hur många miljarder, men det handlar om stora belopp. Men hur går fusket till? och vilka är det som fuskar?Försäkringskassan prioriterar numera uppgiften att spåra fuskarna och vår reporter Rigmor Ohlsson har följt Lena Anderssons arbete på enheten för misstanke om brott, på Försäkringskassan i Nacka utanför Stockholm.

Imorgon, lördag, klockan 14.00 här i P1 sänds Rigmor Ohlssons dokumentär, ”På spaning efter fuskarna”.

17.00-17.45

Självmord på häkten oroar Kriminalvården
Senast i går hittades en 25-årig man död i sin cell på häktet i Huddinge. Enligt polisen tyder allt på att det handlar om självmord och i så fall innebär det att den unge mannen blir den tolfte personen att ta sitt liv på ett svenskt häkte i år. Det är den högsta siffran på sju år och mer än dubbelt så många självmord jämfört med förra året.
Samtal med Lars-Håkan Nilsson, medicinsk rådgivare vid Kriminalvården och Birgitta Winberg, präst vid Kronobergshäktet och president i världsförbundet för fängelsepräster.

Kvinnojourer
Idag blev det klart att Kvinnojours-kvinnorna i Tranås överklagar den fällande domen i Göta hovrätt. För en vecka sedan kom domen som dömde två kvinnojourskvinnor till 6 månaders fängelse, och en till villkorlig dom och 100 dagsböter. De dömdes för att de under sex år gömt en kvinna och hennes barn undan pappan, som hade vårdnaden om dem. Domen har skakat om kvinnjourerna runt om i landet.
Vår reporter Katarina Gunnarsson har besökt Kvinnojouren i Kungsängen utanför Stockholm.

Avvisning till Somalia
Trots ökade strider i Somalias huvudstad Mogadishu och trots att situationen för befolkningen blir alltmer katastrofal så anser Migrationsverket att det inte råder en inre väpnad konflikt i Mogadishu. Migrationsverket har nu fattat ett vägledande beslut och det gäller en somalier i 20-årsåldern som nu fått ett utvisningsbeslut. Det gör att inga flyktingar från Mogadishu nu kan beviljas uppehåll i Sverige på grund av den allmänna situationen.
Vi hör Karin Fischer Liddle som arbetar för Läkare utan gränser i Somalia och Unicefs Somaliarepresentant Christian Balslev-Olesen.
Med oss i studion har vi Dan Eliasson, generalsekreterare på Migrationsverket och Abdirisak Aden, Svensk-somaliska riksförbundet.

Rumänska mjölkbönder och EU
I Rumänien måste de fattiga bönderna bygga nytt och modernisera sina gårdar i en enorm takt för att möta EU:s krav. Det har snart gått ett år sedan landet gick med i EU. Rumänien är ett av unionens fattigaste länder och sysselsättningen inom jordbruket är allra högst där bland EU-länderna, 30 procent. Gårdarna är oftast ålderdomliga och bönderna är bland de som påverkas mest av EU-inträdet. Alla klarar inte att hänga med i de många nya krav som ställs på maskiner, djurhållning och miljö.
Vår reporter, Beatrice Janzon, har besökt en mjölkgård i östra Rumänien.

Programledare:
Ami Hedenborg och Patrik Peter

Producenter:
Anders Diamant och Towe Cho Matre
anders.diamant@sr.se  towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".