Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Ungdomar och miljöförstöring, Vaxholmsmålet

Publicerat tisdag 18 december 2007 kl 09.00
1 av 6
2 av 6
Jörgen Huitfeldt
3 av 6
Annika H Eriksson
4 av 6
Blockaden av det lettiska byggföretaget Laval i Vaxholm år 2004.
5 av 6
Jonas Gardell.
6 av 6
Japanska missilförsvaret testas.

Tisdag 18 december

16.00-16.45

Dom i Vaxholmsmålet
Idag kom EG-rättens dom i det så kallade Vaxholmsmålet. Enligt EU:s domstol var Byggnads blockad av bygget i Vaxholm 2004 ett hinder för friheten att erbjuda tjänster som inte var motiverad av hänsyn till arbetstagarna.
Vi analyserar och kommentarer domen kl 16 och kl 17.

Vi hör: Jan-Peter Duker, Svenskt Näringsliv, Erland Olausson, avtalssekreterare, LO och Susanne Palme, Studio Etts EU-reporter.

Ungdomars miljöengagemang
Svenska ungdomar ser miljöförstöringen som det största hotet visar ny undersökning, men samtidigt är de inte lika intresserade av att göra något åt det. Hur långt är det från tanke till handling? Varför är det så svårt att ändra sitt sätt att agera och konsumera? Och vad betyder den intensiva miljödebatten i media? Har det blivit för mycket? Eller på fel sätt? Börjar vi tröttna?

Gäster: Monika Bauhr, statsvetare, Göteborgs universitet, Anderas Nilsson, forskare psykologi, Göteborgs Universitet, med inriktning mot attityder och beteende om miljöfrågor, Ulrika Holmberg, Centrum för konsumtionsvetenskap, Anna Kiefer, framtidsstrateg, Kairos Futures och en panel med ungdomar.

Studio Ett sänder från julruschen i köpcentrat Nordstan i Göteborg

17.00-17.45

Vaxholmsmålet forts.
Vi fortsätter att analysera och kommentera domen. Sven-Erik Österberg, (s) och Annika Qarlsson, (c), båda från arbetsmarknadsutskottet, medverkar.

Japan och missilförsvaret
Japan har testat sitt robotförsvar. Ett japanskt jaktfartyg lyckades skjuta ner en missil tre minuter efter det att den avfyrats. Roboten liknar den typ som Nordkorea förfogar över. Hur påverkar det lyckade testet relationen med Kina som också har liknande robotar i sitt försvar.
Medverkar gör Linus Hagström, forskare på utrikespolitiska institutet.

Rumäniens romer
När Rumänien gick med i EU för snart ett år sedan var diskrimineringen av landets romer ett av de problem som EU starkt kritiserade. Det bor cirka 2 miljoner romer i Rumänien och alla har inte samma möjligheter som majoritetsbefolkningen. Många verktyg för att ta tag i problemen finns på plats, helt enligt EU:s regler, men än finns mycket kvar att lösa. Människors attityder går inte att trolla bort över en natt. Studio Ett har träffat romer i Bukarest.
Reportage av Beatrice Janzon.

Gardell blir hedersdoktor
Författaren och artisten Jonas Gardell har nyligen utsetts till hedersdoktor i vid teologen vid Lunds Universitet. Den 30:e maj kommer han att få sin hatt och sin ring i samband med promoveringen. Men utnämningen har snabbt fått kritik.
Samtal med Tuve Skånberg, teologie doktor i kyrkohistoria och Dan-Erik Andersson, studierektor på Centrum för Teologi och Religionsvetenskap vid Lunds universitet.

Frivilligarbete
Intresset för att arbeta som volontär ökar ständigt i Sverige. Vissa organisationer är så populära att man har upprättat kölistor för frivilligarbetare. Enligt en undersökning från Volontärbyrån vill fler och fler engagera sig för ”att ta ett personligt ansvar för bristerna i samhället”.
Men hur mycket ska frivilligarbetet få kompensera bristerna i samhället?
Vi har besökt frivilligcentralen Viljan i Stockholm. Dit vänder sig många gamla för att få den hjälp de annars saknar.
Reportage av Daniel Persson Mora.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och Annika H Eriksson

Producenter:
Magnus Westberg och Linda Belanner
magnus.westberg@sr.se  linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".