Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Zumas tal, kvinnor som dricker, nystartsjobben och ett år efter skredet

Publicerat torsdag 20 december 2007 kl 09.00
1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Agneta Furvik
4 av 5
Förman Per-Gunnar Ahlström och Roger Fransson, godsräknare i Lysekils hamn.
5 av 5

Torsdag 20 december

16.00 - 16.45

Kärnkraft i oljerika länder
Över ett dussin länder i Mellanöstern vill satsa på kärnkraft. President Kadhafi slöt ett avtal om kärnkraftsuppbyggnad i Libyen med Frankrike i förra veckan. Ett liknande avtal slöts mellan Frankrike och Algeriet nyligen. Egypten har nyligen sagt att de vill bygga 4 kärnkraftverk. Internationella Atomenergiorganet IAEA är idag i Egypten för att diskutera frågan. Ett par andra länder som också vill ha kärnkraft är Saudi-Arabien och Jordanien. Oljerika länder vill ha kärnkraft. Varför vill de det? Samtal med Magnus Norell, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Kvinnor som dricker
Var tionde medelålders kvinna dricker för mycket, för ofta och på tok för riskfyllt. Och det är speciellt kvinnor som har hög utbildning, bra jobb, god ekonomi och en stabil social situation som ligger illa till - det visar en ny stor studie om kvinnor och alkohol. Fortfarande vet vi alldeles för lite om kvinnors snabbt ökande drickande, och fortfarande är det alldeles för få som upptäcks i tid, innan bruket blivit till missbruk.
Varför är det så? Och vilken hjälp finns att få?
Medverkar gör bland andra: Gudrun Schyman, nykter alkoholist och politiker, Ann-Sofi Dahl-Göthed, nykter alkoholist och behandlingsterapeut Provita, Maria Krajnc, nykter alkoholist och terapeut/informatör Nämndemansgården, Fredrik Spak, alkoholforskare och överläkare och Agneta Öjehagen, professor i psykiatri vid Lunds universitetsjukhus.
Vi sänder från typiska ”after work”-krogen Paddy’s i centrala Malmö.

17.00 - 17.45

Zumas tal till kongressen
Idag var det dags för den nyvalde ordföranden Jakob Zuma att hålla tal till kongressen. Vilka budskap har han? Hör Ann Linde, internationell sekreterare för socialdemokraterna som är på plats i Polokwane, Sydafrika.

Ett år efter raset
När E6 och Bohusbanan för ett år sedan trasades sönder på grund av skredet i Småröd i norra Bohuslän förlorade flera företagen i området miljontals kronor när kunder uteblev och transportvägarna blev längre.
Studio Ett: s reporter Annika H Eriksson har återvänt till rasområdet och pratat med några av de drabbade.

Nystartsjobben
Satsningen på nystartsjobb, där arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa slipper betala arbetsgivaravgift, har av regeringen utmålats som en succé. Men nu visar en rapport från AMS att många har lämnat sitt nystartsjobb och istället blivit arbetslösa.
Debatt mellan moderaternas Catharina Elmsäter-Svärd och Josefin Brink från vänsterpartiet. Båda sitter riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Skola i Kosovo
Mycket talar för att Kosovo inom kort utropar sig som en självständig nation, och oberoende från Serbien. Men även om nittio procent av invånarna är etniska albaner bor där också ungefär 150. 000 serber. Den stora utmaningen blir då att få de båda folkgrupperna att kunna leva med varandra. Kanske finns svaret hos nästa generation.
Reportage av Caroline Salzinger.

Julmusikens plats i våra hjärtan
Julmusik, det är en genre som delar svenska folket på längden och tvären. Det finns de som älskar den klassiska julmusiken och de som älskar den mer kitchiga bjällerklangen. Men också de som avskyr julmusik, oavsett genre.
Skön musik(?) och DN: s musikrecensent Martin Nyström och SvD: s poprecensent Kristin Lundell berättar vad de tycker.

Programledare:
Monica Saarinen och
Agneta Furvik
Producenter:
Magnus Westberg och
Erik Rosendahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".