Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Mångfald och misstro, asylinvandring, spannmålspriser och läkaren i Bagdad

Publicerat torsdag 6 mars 2008 kl 09.00
1 av 5
2 av 5
Agneta Furvik
3 av 5
Jörgen Huitfeldt
4 av 5
Medicinska fakulteten i Bagdad.
5 av 5

Torsdag 6 mars

16.00 - 16.45

Folkpartiet om kultur, idrott och religion
Folkpartiet vill ta bort rätten för elever att slippa idrotten och sex- och samlevnadsundervisningen i skolan på grund av kulturella eller religiösa skäl. Idag kan elever i undantagsfall befrias från viss undervisning men Folkpartiet säger att möjligheten att gör undantag utnyttjas och att den motverkar jämställdheten eftersom det framförallt är flickor som inte deltar. Väger rätten till undervisning och skyldigheten att gå i skolan tyngre än hänsynen till människors kultur och religion? 
I studion Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni samt Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preiz.

Mångkultur, diskriminering och misstro
Mångfald och antidiskriminering står högt på dom flesta svenska kommuners agendor. Handlingsplaner och policydokument präglas av fina formuleringar om likabehandling och delaktighet. I multietniska Malmö ska alla kommunanställda utbildas i just antidiskriminering, men behövs det verkligen eller är en sån satsning rent av en misstroendeförklaring mot tusentals kommunanställda? Debatt om etnicitet, mångkultur och diskriminering. Medverkande bland andra Per Wirtén, chefredaktör, tidskriften Arena, Lars Åberg, frilansjournalist, Petra Brylander, teaterchef på Malmö dramatiska teater, Anneli Philipsson, v-kommunalråd i Malmö, Eva Hansen, utvecklingssamordnare på Kulturförvaltningen i Malmö.

Svenska bönder får ny status
Sen i höstas har priserna på spannmål fördubblats och de fortsätter att öka kraftigt: De senaste dagarna har det slagits nya prisrekord på de internationella spannmålsmarknaderna. Det här har gett bönderna mer pengar i plånboken och jordbruket har fått en ny betydelse. För första gången på flera decennier pekar Världsbanken på jordbrukets avgörande betydelse för fattigdomsbekämpningen i u-länderna. Svenska bönder har fått ny status och lägger mer pengar på nya maskiner och på att rusta upp sina gårdar. Reportage av Kerstin Brostrand.

17.00 - 17.45

Stoppa avvisningar
”Stoppa avvisningar av asylsökande som fått nej om dom har fast jobb!”.  Det kräver nu kristdemokraterna av de andra partierna i regeringen.  Just nu förhandlar dom om en ny lag som ska öppna upp Sverige för ökad arbetskraftsinvandring.  Debatt mellan Eva Johnsson, riksdagsledamot(kd) och Göte Wahlström, flyktingpolitisk talesman (s).

”Den harmoniska revolutionen”
Hör SvD tidigare kina- korrespondent Ulrika K Engström om sin nya bok ”Den harmoniska revolutionen”.

Kommunalval i Frankrike
På söndag är det kommunalval i Frankrike. Det ses delvis som ett första test för Nicolas Sarkozy, som ju valdes till president förra våren. Men det gäller egentligen mest för de större städerna, i tiotusentals små franska samhällen handlar valet inte alls om partipolitik.
Frilansjournalisten Anna Trenning-Himmelsbach har besökt det lilla samhället Gravelotte i nordöstra Frankrike. Där röstar man knappast för eller mot Sarkozy på söndag.

Plastikoperation av barn med downs syndrom
Är det rätt att plastikoperera ett barn med downs syndrom? Frågan har väckts efter en artikel i den amerikanska tidningen Daily Mail. Hör Pia Eneström, mamma till en flicka med downs syndrom och Hans Holmström, professor plastikkirurg vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Läkaren i Bagdad
Bagdad är nu en stad där säkerheten långsamt verkar bli bättre. Men levnadsvillkoren är långt ifrån godtagbara. För en månad sedan hade vi kontakt med Mohammed som sökte sitt första arbete som läkare efter sin medicinexamen. Han berättade att han sökte arbete på ett sjukhus nära hemmet och i ett område han kunde känna sig trygg i. Läkarstudenterna med de högsta examensbetygen får välja sjukhus först. Hur gick det, fick han det jobb han ville ha.
Anton Karis ringde upp Mohammed i Bagdad.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och
Agneta Furvik
Producent:
Annika Östman och
Erik Rosendahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".