Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Mansmottagningar, Åsne Seierstad och afghaner i Sverige

Publicerat måndag 10 mars 2008 kl 09.00
1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Åsne Seierstad
4 av 6
Anna Burén
5 av 6
Bilden är arrangerad.
6 av 6
Kanske snart en allt vanligare syn?

Måndag 10 mars

16.00-16.45

Strandskyddet urholkas
Det borde bli lättare att bygga hus längs sjö- och havsstränder i glesbydgen. Det enligt ett lagförslag från Miljödepartementet.
Förslaget innebär att kommunerna tar över ansvaret att ge dispenser och upphäva strandskyddet när dom anser att det gynnar den lokala utvecklingen.
Idag är det länsstyrelserna som har huvudansvaret.
Med oss i studion har vi Elisabet Falemo, statssekreterare på miljödepartementet och Mikael Karlsson som är ordförande i Naturskyddsförenigen.

Män som slår
Det finns stora brister i det arbete som pågår för att få män att sluta använda våld mot kvinnor och barn. Det visar en kartläggning som granskat arbetet på mansmottagningarna runt om i landet.
I Studio Etts tema diskuteras hur en bra behandling ska fungera för att få våldsamma män att sluta slå. Under 2007 anmäldes över 26 000 fall av misshandel mot kvinnor, så frågan är angelägen.

Medverkande: Maria Eriksson, forskare som kartlagt de verksamheter där man professionellt arbetar med män som misshandlar kvinnor, Mikael Semelius, från nystartade Mansmottagningen i Umeå, Anders Sandberg, Kriscentrum för män i Malmö, och Christian Fridh, som jobbat med killgrupper.

Europas sammanväxande
Det ska handla om hur Europa växer samman. I Tysklands nordöstra hörn ligger Löcknitz, en liten avkrok med 3000 invånare, i en region med många dystra rekord;
landets högsta arbetslöshet, den största utflyttningen och där nära en femtedel av väljarna röstade på nynazisterna i senaste delstatsvalet.
Men nu gäller inga gamla sanningar i Löcknitz längre. Sen ett par månader är alla gränshinder mot Polen borttagna. Så nu har Löcknitz, som ligger bara 2 mil från polska Szczecin, med sina 400.000 invånare plötsligt hamnat i storstans kraftfält. Reportage av Per Eurenius.

17.00-17.45

Sexdömda i förskolan
2001 fick Sverige en lag som kräver att alla som jobbar med barn på förskola eller skola ska lämna över ett utdrag ur belastningsregistret. Detta för att skydda barn från sexövergrepp. Men igår avslöjade TV4:s Kalla Fakta att minst 75 dömda sexförbrytare vikarierat i barnomsorg och skolor sedan 2003. Trots att lagen skärps från den 1 april vill Barnombudsmannen ha ännu hårdare tag, och kräver att det blir förbjudet att anställa någon som dömts för sexbrott.
Vi hör barnombudsmannen, Lena Nyberg och Bertil Östberg, statssekreterare på utbildningsdepartementet.

Kina i Sudan
Kinas samarbete med Sudan har diskuterats flitigt, inte minst efter regissören Steven Spielbergs avhopp från Peking-OS. Avhoppet skedde i protest mot att Kina inte använder sin makt över Sudan för att få till ett slut på den blodiga konflikten i Darfur. För Kina spelar en viktig roll i Sudans ekonomi. Och tydligast märks det i huvudstaden Khartoum, där inte minst de unga och välutbildade ser Kina som framtiden.
Reportage av Magnus Bellander.

Åsne Seierstad
För sex år sedan slog den norska journalisten Åsne Seierstad igenom med den uppmärksammade och omdebatterade reportageboken ”Bokhandlaren i Kabul”. Nu kommer hennes andra bok ut på svenska; ”Ängeln i Grozny”, en samling berättelser om människor i Tjetjenien och synen på tjetjener i Ryssland.
Hör Åsne Seierstad direkt från studion.

 

Afghaner i Sverige
Afghanistan har i långa tider härjats av krig och konflikter. Landet har varit Invaderat av Sovjet, misskött av talibaner, varit hemvist för Al Qaida. Nu pågår de trevande försöken att få till stånd en demokrati, med talibaner och Al Qaida som ständiga orosmoment. Det finns ungefär 10000 afghaner i Sverige.
Anton Karis har träffat en av de unga afghaner som nu ser sitt hemland på avstånd härifrån. Rohina är 19 år och bor i Fisksätra utanför Stockholm.

Programledare:
Monica Saarinen och
Anna Burén

Producenter:
Helena Giege och
Agneta Kellgren
helena.giege@sr.se     
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".