Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Fortfarande få kvinnliga chefer och amning

Publicerat tisdag 11 mars 2008 kl 09.00
1 av 6
2 av 6
Jörgen Huitfeldt
3 av 6
Annika H Eriksson
4 av 6
Kina behåller sin ettbarnspolitik
5 av 6
Maud Olofsson
6 av 6
Nya kostråd för ammande

Tisdag 11 mars

16.00-16.45

Nazister och vapen
Den senaste veckan har polisen gjort flera tillslag mot nazistiska Svenska motståndsrörelsen i Stockholm. Och en mängd vapen och sprängmedel har beslagtagits och sex personer i gruppen greps varav tre av dem har häktats idag. Svenska motståndsrörelsen är den mest våldsamma högerorganisationen i Sverige.
Med oss har vi Ulf Göranzon, länspolisens presstalesman i Stockholms och Mats Deland, som är migrationsforskare vid Stockholms universitet.

Få kvinnliga chefer
Män, män och åter män - kvinnliga chefer är fortfarande väldigt få i börsnoterade bolag.
1999 fanns det tre kvinnliga vd’s i de 500 största börsbolagen. Idag, 2008, nio år senare har det ökat till fyra.
Skrämmande, menar vissa.
Forskning visar att det är lönsamt med kvinnor i ledning och styrelser - varför är de då inte fler? Är kvinnor inte kompetenta? Blir de motarbetade av männen? Eller är det så att de helt enkelt inte vill?
I Norge har man lagstiftat om kvinnor i styrelser. Är det en väg att gå för Sverige?

Medverkar gör: Maud Olofsson, näringsminister(c), Malin Persson, vd Volvo Technology, Lucia Forsberg, konsult i kvinnligt nätverkande, Pontus Schultz, chefredaktör Veckans Affärer.

Danmark efter Muhammed
När allt krut och damm nu sakta lägger sig i Danmark efter den senaste publiceringen av muhammedteckningarna, visar det sig att danska muslimer inte alls har en enhetlig syn på det som har hänt. Många vägrar nu att låta sig representeras av de mest högljudda muslimska auktoriteterna. Och det gäller i synnerhet turkiska muslimer.
Reportage av Gösta Lempert.

17.00-17.45

Amning och alkohol
Nu är det okej att dricka ett par glas vin någon gång i veckan när man ammar. I alla fall om får tro Livsmedelsverket som nu ändrar sina kostråd för ammande kvinnor.
Men de här råden som gravida och ammande kvinnor får skiljer sig mycket mellan olika länder. Och frågan är hur stor roll kulturen i de olika länderna spelar för hur råden ser ut.
Med oss finns Sarah Thomsen, från USA och Florence Avezou, från Frankrike, som båda bor här i Sverige. Vi hör även Lena Björk, nutritionist på Livsmedelsverket.

Åter till Irak
I Studio Etts serie om irakier i Sverige ska vi nu få träffa journalisten Inam Jases igen. Nyligen kom hon hem från en resa i Irak där hon fick återse sitt barndomshem för första gången på 20 år. Men känslorna var kluvna - när staden nu börjar återuppbyggas görs det så fult, tycker hon, även om den första dagen i staden ändå var fylld av lycka.
Reportage av Katarina Gunnarsson.

Kinesisk ettbarnspolitik
Kina kommer att behålla sin stränga politik för barnbegränsning, åtminstone tio år till. Det förklarade regimens högsta ansvarige för befolkningsfrågor under kommunistpartiet pågående folkkongress.
Det beskedet sätter stopp för olika rykten som gjort gällande att de styrande i Kina planerade att lätta upp sin rigida familjepolitik.
Vi har med oss Hanna Sahlberg, radions korrespondent i Kina.

Ring P1 = rasistradio?
Programmet Ring P1 som sänds här i kanalen på vardagsförmiddagarna får nu kritik för att vara ett forum för dumma rasister. Redaktionen släpper igenom alldeles för många som häver ur sig en massa dumheter om invandring och invandrare. Det tycker Ann-Charlotte Matrtéus, ledarskribent på Expressen.
Hör henne och programledaren för Ring P1, Täppas Fogelberg.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och
Annika H Eriksson

Producenter:
Magnus Westberg och
Linda Belanner
magnus.westberg@sr.se linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".