Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Terrorism, antikhets, USA, Kinnekulle och extra skolledigt

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 09.00
1 av 5
2 av 5
Karin Wickström
3 av 5
Jörgen Huitfeldt
4 av 5
5 av 5

Onsdag 12 mars

16.00-16.45

Terrorism
Igår häktades tre personer tillhörande den nazistiska organisationen ”Svenska Motståndsrörelsen” efter att polisen hittat både vapen och sprängmedel hos dem. De misstänks nu för vapenbrott, grovt vapenbrott och förberedelse till grov skadegörelse.
Per Gudmundsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet och Tore Björgå, professor polishögskolan i Norge, samt forskat om politiskt våld och terrorism.

Antikviteter
Våra gamla prylar är nu hetare än någonsin.
Antiksbranchen blomstrar och även nätfyndandet som har blivit en folkrörelse. Återvinningstanken, att använda gamla saker i nya sammanhang, har blivit trend, men fortfarande lever drömmen om det ultimata auktionsfyndet. Hör bland andra storfyndaren Gunnar Bolin, Sanna Gebeyehu, hållbar design, ekostylister, Jani Andersson, Metropol och Fredrik Zimmerdahl, antikhandlare.

17.00-17.45

USA
Om USA och den rekordjämna tävlingen om vem som ska bli det demokratiska partiets presidentkandidat. I natt vann Barack Obama stort över Clinton i Missisippi, men trots det står det klart att ingen av dem kommer att kunna nå tillräckligt många röster för att slå ut den andra. Ett skäl till det är att valen i två av de riktigt stora staterna, Florida och Michigan, ogiltigförklarats. Och nu kommer krav på att valen där ska göras om.
Samtal med Ginna Lindberg, korrespondent i Washington.

Kinnekulle om kommunbyte
Kinnekulle vid Vänerns sydöstra strand, är Västergötlands mest kända platåberg. Är rikskänt för bland annat sin vackra natur och sina tusenåriga kyrkor. Men mitt i denna idyll jäser ett folkligt missnöje med hemkommunen Götene. Kinnekullebon Lena Holmstrand Krüger är en av initiativtagarna till försöket att få Kinnekulle att bli en del av grannkommunen Lidköping istället.
Reportage av Ylva Carlqvist Warnborg.

Skolledigt
Allt fler föräldrar ansöker om extra skolledigt för sina barn. Och det här har blivit så vanligt att en del skolor börjar tröttna på att eleverna tillbringar flera veckor i Thailand, eller i föräldrarnas hembygd i Turkiet. I Göteborg till exempel har flera skolor tagit upp frågan på föräldramöten, för att få till en ändrad attityd.
Samtal med Anders Andersson, Skolchef i Älvsborg och Patrik Brun, pappa som nyligen varit i Thailand med sina två barn.

Franska Romer
I slutet av januari antog Europaparlamentet en ny resolution för att motverka diskriminering och främja integrationen av de cirka 10 miljoner Romer som bor inom EU. Denna Europas minoritetsbefolkning är en av de mest marginaliserade. I och med östländernas EU-inträde är en majoritet av romerna EU-medborgare. Men det betyder inte att de alltid behandlas därefter. Den fria rörligheten är ett exempel på en rättighet som den romska befolkningen regelbundet undantas från. Frilansjournalisten Elsa Persson rapporterar från Nantes i Frankrike där romska rumäner regelbundet slår sig ned, men med osäkra utsikter om att få stanna.

Kolbrytning
Sydafrika lider av energibrist. För att avhjälpa krisen är man på gång att bygga nya kolkraftverk. Detta trots att man redan är en av väldens allra mesta luftförorenare. Förbränningen av kol orsakar koldioxidutsläpp, men det är få som ser några verkliga alternativ eftersom kolet finns i rikliga mängder i marken. Det finns dessutom stora pengar att tjäna för gruvbolagen. Men i Mpumalanga, några timmars bilfärd från Johannesburg, protesterar många av de, som riskerar att bli grannar med dagbrotten.
Reportage av Margareta Svensson.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Karin Wickström
Producenter: Helena Giege och Towe Cho Matre
helena.giege@sr.se
towe.matre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".