Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Mångfaldsjournalistik och arbetssökanden

Publicerat torsdag 13 mars 2008 kl 09.00
1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Agneta Furvik
4 av 5
5 av 5
Flyktingläger i Darfur. Foto: Alfred de Montesquiou/Scanpix.

Torsdag 13 mars

16.00-16.45

Skandaler, sex-sms och otrogna ministrar
Finlands utrikesminister, Ilkka Kanerva har nu för andra gången på några år tvingats erkänna att han sms-bombat unga kvinnor med sexuella inviter. Vad betyder det här för hans rykte? Samtal om sexskandaler vi minns, om vad det är som skapar skandaler i ett land medan andra rycker på axlarna. Christer Fridén, SR:s korrespondent i Helsingfors och Patrik Johansson Zapata, som skrivit doktorsavhandlingen ”I skandalernas spår - minskad legitimitet i offentlig sektor”.

Tidningen Gringo återuppstår
Häromåret dök tidningen Gringo upp i den svenska tidningsdjungeln med buller och bång och ställde begrepp som blatte och svenne på ända samtidigt som man hyllade förorten. Gringo försvann i en konkurs, men återuppstår nu i samarbete med Skånska Dagbladet, en tidning som för inte alltför länge sedan var husorgan på den skånska landsbygden. Studio Ett sänder från Skånska Dagbladets centralredaktion i Malmö, där deltar chefredaktör Jan Johansson, Gringos Federico Rodriguez Moreno, journalisten och författaren Behrang Kianzad, samt journaliststudenten Evelina Olsson från Malmö.

Kalhyggesfritt skogsbruk
Framtidens skogsbruk ser ut precis som dagens och för den delen gårdagens. Kalhygge och sen plantering. Åtminstone enligt en ny rapport från Skogsstyrelsen. Trots att andra intressen som naturvärden och rekreation skulle vinna på ett mer kalhyggesfritt skogsbruk och att ny forskning visar att kalhyggesfritt skogsbruk kan ge stora klimatvinster. Reportage av Sven Börjesson.

17.00-17.45

Arbetssökanden
Var fjärde person som säger till Arbetsförmedlingen att de har sökt ett arbete, har i själva verket inte gjort det. Det är slutsatsen i en ny forskningsrapport. Det framgår av statistik från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering. Sven-Erik Österberg, riksdagsledamot (s) och Elisabeth Svantesson, riksdagsledamot (m) medverkar.

Darfur
Det har nu gått drygt två månader sedan FN tog över ansvaret för insatsen i Darfur. Insatsen ska bli världens största och förväntningarna på vad FN kan göra i det krigsdrabbade Drafur har varit höga. Men hittills så har UNAMID kantats av förseningar och problem. Och oron sprids nu att missionen ska gå samma öde till mötes som afrikanska unionens insats i Darfur. Magnus Bellander rapporterar.

Första hjälpen
I Trelleborg satsar man från och med i år på att ge förskolebarn grundläggande utbildning i första hjälpen, något som normalt inte ges förrän i andra klass på lågstadiet. Modellen kommer från Köpenhamn där 30.000 3-, 4- och 5-åringar utbildats och tanken är att även mycket små barn är mottagliga för kunskaper som gör dem trygga om olyckan är framme. Under året kommer samtliga femåringar i kommunen bussas från sina förskolor till brandstationen i Trelleborg. Lotta Malmstedt reporter.

Lissabonstrategin
2010 ska EU ha gått om USA som ekonomisk stormakt. Det målet sattes vid ett EU-toppmöte i Lissabon för ganska precis 8 år sedan. Målet att göra EU till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi, har kallats för Lissabon-strategin. Men klarar EU det, nu när det bara är 2 år kvar tills målet ska vara uppfyllt? Detta ska diskuterats på EU-toppmötet som inleds i Bryssel idag. Herman Melzer, Ekots EU-reporter finns på plats.

Nedbrytbara bärkassar till ingen nytta
Flera stora livsmedelskedjor, till exempel COOP, har infört nedbrytbara kassar för miljöns skull. Men kassarna fungerar inte i det svenska avfallsystemet och kan till och med göra mer skada än nytta menar Naturvårdsverket. Gunnar Fredriksson, Naturvårdsverket och Mikael Robertsson, miljöchef Coop deltar.

Programledare: Monica Saarinen och Agneta FurvikProducenter: Magnus Westberg och Erik Rosendahl
magnus.westberg@sr.se erik.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".