Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Choklad, bara gott?, Noréns bok, Malaria, Kina samt Irakiska barn i Sverige

Publicerat fredag 25 april 2008 kl 10.29
1 av 4
Monica Saarinen
2 av 4
3 av 4
Kakaobönor
4 av 4
En dramatikers dagbok, Lars Norén, Förlag: Albert Bonniers

Fredag 25 april

16.00-16.45

Malaria
Idag är det WHOs internationella malariadag. Varje år blir över 500 miljoner människor svårt sjuka i malaria och över en miljon människor dör. De flesta i Afrika, söder om Sahara.  FN: s generalsekreterare Ban Ki Moon säger att vi är i ett desperat behov av att öka våra insatser för att stoppa malarian. Hur ska det gå till? Samtal med Mats Wahlgren, professor i parasitologi, Karolinska institutet och Sara Kitabwalla, sjuksköterska, läkare utan gränser.

Chokladens mörka hemlighet
Barnarbete på kakaoodlingar är välkänt och Ghanas regering har börjat lyssna på kritiken från omvärlden som började växa i början av 2000-talet, efter skandalreportage om barn som skördar den kakao vi i Europa och USA äter som lyxkonsumtion. Harkin och Engel kända i Västafrika, två amerikanska kongressledamöter som satte kraft bakom upprördheten började arbeta för en bojkott av choklad som inte var tillverkad garanterat fri från barnarbete. En bojkott är en katastrof för ett fattigt land som Ghana, där nära 70 procent av befolkningen är småjordbrukare, och kakaon den allra viktigaste grödan.

Vi sänder från Chokladmässan i Älvsjö och medverkar gör Håkan Björklund, från branchorganisationen, Birgitta Ling, Rädda barnen, Örjan Bartholdsson, Swedwatch och Sigrun Helmfrid, antropolog som arbetat på Elfenbenskusten.

17.00-17.45

Kina vill ha dialog med Dalai Lama
Kina vill ta upp en dialog med tibetanernas andlige ledare Dalai Lama om situationen i Tibet. Omvärlden har fördömt Kina för förtrycket av Tibet. Är Kina på väg att ge efter för världens protester och gå Dalai Lama till mötes?
I studion Göran Sommardal, kinakännare och kritiker på kulturradion samt Tom Hart, professor, handelshögskolan i Stockholm.

Traumatiserade irakiska barn
Barn och barnfamiljer från Irak kan i framtiden avvisas till Irak. I två vägledande fall har migrationsverket gjort en hårdare bedömning av irakiska barns asylskäl. Sedan 2003 har 10.609 irakiska barn fått uppehållstillstånd i Sverige.Många av de här barnen bär på krigstrauman. Trauman som skolorna har svårt att behandla. Vår reporter har träffat Haidar och hans familj.
Reportage av Katarina Gunnarsson.

Noréns bok
En skandalbok, en hink med skit, ett angrepp på kultur-Sverige. Så har den redan kallats, Lars Noréns ”En dramatikers dagbok” som kom ut idag, en bok som mest hittills uppmärksammats för alla kända skådespelare och journalister som hängs ut som lata, kadaverlika och unkna.

I studion hör vi Ulrika Knutson, författare och kulturjournalist och Björn Linell, ordförande i Penklubben.

Folkpartiet splittrat
Folkpartiet befann sig förra året i kris. Partiledaren Lars Leijonborg manövrerades ut, och ersattes av Jan Björklund. Partiet var då också djupt splittrat, i den gamla mer socialliberala gruppen och den mer högerorienterade partiledningen. Ann Tiberg ger oss en bild från folkpartiets kommunala Riksmöte i Västerås.

Unga vet inte vem Evert Taube är
Trots att Evert Taube räknas som en av Sveriges stora nationalskalder har många unga dålig kunskap om hans visor. En undersökning visar att bara knappt var tionde person mellan 15 till 24 år kan nämna en visa skriven av Taube. För att råda bot på det satsar nöjesparken Liseberg i Göteborg i år på en särskild Taube-attraktion.
Reportage av Madeleine Blidberg.

Programledare:
Monica Saarinen och
Tove Svenonius
Producent: Maria Meschke
och
Helena Giege 
maria.meschke@sr.se helena.giege@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".