Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Zimbabwe, Trend att byta saker, Krogmaffian samt fiffel inom HSB

Publicerat måndag 28 april 2008 kl 09.00
1 av 5
2 av 5
Jörgen Huitfeldt
3 av 5
Anna Burén
4 av 5
Huset där kvinnan säger att hon hållits fången. Foto: Heinz-Peter Bader, Scanpix.
5 av 5
På krogen Foto: Magnus Neideman/SvD/ SCANPIX

Måndag 28 april

16.00.16.45

Zimbabwierna väntar fortfarande
I helgen blev det klart att oppositionen officiellt har segrat i parlamentsvalet i Zimbabwe, även efter den omräkning som utförts på begäran av Robert Mugabes parti. Nu ökar spänningen ytterligare, för snart, kanske redan idag tillkännages resultatet i det långt viktigare presidentvalet. Något som skulle ha skett för flera veckor sedan men valkommissionen har envist låtit folket vänta. Vad har väntan fört med sig och när kommer resultatet i presidentvalet? Samtal med Anna Tibblin, kooperation utan gränser med direkt från Harare och Per-Erik Högberg, Ud: s afrikaenhet.

Ny trend att byta saker
Allt fler handlar second hand och allt fler återbruksbutiker slår upp portarna runt om i landet. Anna Marja Hagner, verksamhetssamordnare på Röda Korset i Umeå är en av de som tror på en ny folkrörelse och som i dagarna slår upp porten till deras tredje återköpsbutik. Emma Haldorson driver swap o - rama, ett sätt för unga att byta kläder och samtidigt vara trendiga. Men vad skulle återbruk i större skala innebära, för tillväxten, för jobben och för miljön. Hör LO: s chefsekonom Dan Andersson och om vad en mer kretsloppsbetonad produktion och konsumtion skulle betyda. Vi pratar om att handla det andra redan använt.

Fiffel inom HSB
Skandalerna avlöser varandra inom HSB, Först var det HSB i Malmö med pengar som försvann till skatteparadis. Och nu inom HSB i Skåne där både vd och styrelseordförande fått lämna sina uppdrag efter misstänkt fiffel med medlemmarnas pengar. Den gamla bostadskooperationen blöder. Medlemmar känner sig lurade och anställda mår dåligt av allt som hänt.
Reportage av Gösta Lempert.

17.00-17.45

24 års fångenskap har fått ett slut
Österrike är chockat över att en 42-årig kvinna har hållits inspärrad i 24 år i källaren i sitt föräldrahem av sin pappa. Pappan har misstänks vara far till de sju barn som kvinnan har fött i fångenskapen. Tre av barnen har växt upp i källaren utan dagsljus. Vilka möjligheter har de barnen att leva ett normalt liv? Och vilka risker löper de barn där morfar och pappa är samma person? Medverkar gör bland annat Ulf Pettersson, professor i genetik. Katarina Stenberg, svenska som bor i Felixdorf utanför Wien och Luis Ramoz Ruggiero, psykolog på traumaenheten på Danderyds sjukhus.


Kriminella tar över krogar
Kriminella gäng har allt större intressen i krogbranschen. Ofta börjar de med att ta över krogens garderob för att sedan pressa sig in som delägare i den övriga verksamheten och ibland ta över hela krogen. Vi har träffat en person som har egna erfarenheter av hur det går till när den organiserade brottsligheten nästlar sig in i krogbranschen. 
Reportage av Annika Lindqvist.

Samtal i studio med Jörgen Nilsson, polisens krogkommision och Mats Hult, VD på hotell och restaurangföretagen.

Språkutveckling i Spanien
I Spanien inleder regeringen ett gigantiskt språkprojekt för att få invånarna att lära sig engelska. Bara var fjärde spanjor talar engelska idag och jämfört med övriga Europa är det bara i länder som Bulgarien och Ungern där språkkunskaperna är sämre. Spaniens premiärminister Zapatero, som själv står bakom idén, lovar ändå stora förändringar i den europeiska statistiken inom bara några år.
Reportage av Mattias Sjöberg.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och
Anna Burén
Producenter:
Olof Sjölander och
Agneta Kellgren
olof.sjölander@sr.se agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".