Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Etanol, skuggbudget och papperslösa flyktingar

Publicerat tisdag 29 april 2008 kl 09.00
1 av 4
Monica Saarinen
2 av 4
3 av 4
Etanol- omdiskuterat drivmedel. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX
4 av 4
Socialdemokraternas ekonomiske talesperson Thomas Östros redogjorde för vårbudgetmotionen på en pressträff i Stockholm på tisdagen. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Tisdag 29 april

16.00-16.45

Kubas liberalisering
Kubas regerande kommunistparti kommer nästa år att hålla sin första partikongress på 11 år, har president Raul Castro meddelat. Under den senaste månaden har den nye presidenten också sjösatt flera reformer, som bland annat innebär att att kubaner får starta små privata företag och köpa dator, mikrovågsungarn och mobiltelefoner.
Vi hör Sara Heyman, frilansjournalist, nyss hemkommen från Kuba.

Kritiserat miljöbränsle
Vad ska vi köra våra bilar på om vi samtidigt ska minska utsläppen? Idag är mer än hälften av alla miljöbilar etanolbilar. Men på senaste tiden har etanol fått allt mer kritik som miljövänligt drivmedel. Varför kommer den debatten just nu? Är kritiken befogad eller har miljödebatten kommit in på fel spår?

Medverkar gör Eskil Erlandsson, jordbriksminister (c), Torbjörn Rydberg, Sveriges Lantbruksuniversitet, Sven Börjesson, SR Miljöreporter och Stefan Edman, miljödebattör, Per Carstedt, Biofuel Region och Lotta Silfver, Naturskyddsföreningen i Göteborg.

Vattenfall vill bygga kolkraftverk i Tyskland
I Hamburg är kampen om det stora stenkolskraftverket som Vattenfall vill bygga där ännu inte avgjord.
Miljöopinionen i Hamburg hoppas nu att det Gröna partiet ska sätta stopp för kraftverksplanerna. Ett av de Grönas vallöften inför delstatsvalet i februari var att försöka förhindra kolkraftverket, och nu sitter partiet snart vid makten. Regeringsbildning pågår i Hamburg, mellan kristdemokrater och Gröna. Samtidigt har Vattenfall redan satt igång med bygget av kraftverket.
Reportage av Per Eurenius.

17.00-17.45

Oppositionens skuggbudgetar
Vad vill oppositionen - och vad skiljer egentligen socialdemokraternas ekonomiska politik från regeringens?Analyser av Heidi Avellan, Sydsvenska Dagbladets politiska chefredaktör och Peter Akinder, politisk redaktör på Kalmartidningen Östran.

Papperslösa flyktingar
Tusentals papperslösa flyktingar uppehåller sig i Sverige, många av dem arbetar till mycket låga löner; kanske bara 10-15 kronor i timmen.
Vår reporter Anton Karis följde med Sabir en dag i Stockholm. Han kom från Bangladesh för fem år sedan. Efter flera avslag från Migrationsverket lever han idag som papperslös. Ett liv utan fast bostad, och utan ägodelar.
Vi följer upp reportaget med en debatt mellan Kalle Larsson, riksdagsledamot (v) och Lars Gustafsson, riksdagsledamot (kd).

Barn med ångest
Många barn i Sverige har så mycket ångest att det begränsar deras liv. Det kan till exempel handla om rädsla för att gå till skolan, separeras från sina föräldrar eller svårt att sova själva. För åttaåriga Selmas del handlade det om rädsla för hundar. En rädsla som tog sig alldeles för stora proportioner.
Reportage av Madeleine Blidberg.

SVT och Englas begravning
På pingstafton kommer den mördade 10-åriga Engla Juncosa Höglund att begravas. En ceremoni som kommer att vara öppen för alla som vill delta. Familjen har också bett Sveriges Television att direktsända begravingen. Detta diskuteras på SVT just nu där en av huvudfrågorna är; kan vi göra det på ett värdigt sätt?
Vi hör Viggo Cavling, chefredaktör Resumé och Göran Rosenberg, journalist och författare.

Programledare:
Monica Saarinen och Linda AP Larsson

Producenter:
Magnus Westberg och Linda Belanner
magnus.westberg@sr.se linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".