Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Vägglöss, Surströmmingspremiär samt 40 år efter invasionen i Tjeckoslovakien

Publicerat onsdag 20 augusti 2008 kl 09.00
1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
Towe Matre
3 av 5
4 av 5
Vägglus Foto: University of Florida/ Scanpix
5 av 5
Doftande fisk Foto: Daniel Nilsson / SvD / SCANPIX

Onsdag 20 augusti

16.00-16.45

Säkerhetsläget i Afghanistan
Idag reser Frankrikes President Nicolas Sarkozy till Afghanistan med anledning av att franska soldater dödades där igår. Det är bara en av de incidenter som ägt rum i landet den senaste tiden. Hur ser egentligen säkerhetsläget ut i Afghanistan idag? Hör Magnus Norell terroristexpert på totalförsvarets forskningsinstitut.

Vägglöss
För varje år ökar försäljningen av lusmedel och Anticimex gör alltfler utryckningar för att sanera lägenheter från vägglöss. Varför frodas lössen i bakgården till vårt moderna samhälle? Hur skall vi bli av med dem? Krävs det rent av ett kollektivt luskrig? I från en förskola i Västerhaninge hör vi Kate Langenkrantz, föredetta skolsköterska, Maria Eksedler SR’s korrespondent i London, Johan Lind, parasitolog, Susanne Söderberg, Familjeapoteket och Håkan Kjellberg från Anticimex.

Äktenskapsflyktingar i Danmark
De hårda danska invandrarlagarna, som har tvingat tusentals unga människor att flytta till Sverige och Tyskland, har nu kommit på öppen kollisionskurs med EU-rätten. Det kan tvinga regeringen att göra upp med sin egen politik eller lämna Danmark i utkanten på unionen. Samtidigt känner sig dom som tvingats i äktenskapsexil lurade av politiker och myndigheter. För det visar sig att de egentligen aldrig hade behövt flytta. Som det här unga paret i Malmö.
Reportage av Gösta Lempert

17:00-17:45

Nedläggningar inom försvaret
folkpartiledaren Jan Björklund drar i nödbromsen när det gäller försvarets kommande besparingar. Vi hör SR’s politiska reporter Inger Arenander kommentera Björklunds utspel ifrån Riksdagsstudion.

Aromatisk fisk
Nu på torsdag, alltså den tredje torsdagen i augusti , är det surströmmingspremiär. Vi ska till Ulvön strax söder om Örnsköldsvik, en ö som är lite av ett surströmmingsnäste i Sverige. Där hittar man till exempel intresseorganisationen ”Surströmmingsakademin” där Ruben Madsen är ordförande. Ruben Madsen har även ett salteri på Ulvön och han har stora förväntningar på årets strömming.
Reportage av Tommy Karlsson

40 år sedan invasionen
Inatt är det 40 år sen dåvarande Sovjetunionen och Warszawapakten invaderade Tjeckoslovakien. Tjeckoslovakien hade innan dess upplevt den såkallade Pragvåren, då kommunistpartiet infört en rad reformer, ”en kommunism med mänskligt ansikte” var målet. Samtal i studion med Ebba Sävborg, Rysslandkännare och föredetta analytiker vid UD samt Herman Lindqvist, historiker som befinner sig i Prag.

Studier i fängelset
Livet i argentinska fängelser är tufft, präglat av upplopp och våld. Möjligheterna till personlig utveckling är små och återfallsfrekvensen skyhög. Men det finns ett undantag, studiecentret på Devoto-fängelset i Buenos Aires. Internerna kan välja mellan fyra olika linjer och populärast är föga överraskande, juridik. Bara tre procent av de som studerar under fängelsevistelsen återfaller i brott, enligt officiella siffror. Men snart kan det vara slut på studierna, för fängelset ska rivas.
Reportage av Martin Garat

Turismens vinnare och förlorare
Den globala turismen är en mångmiljarindustri, vad är det egentligen som styr den? Vem tjänar på den och vem förlorar på den? Några frågor som tas upp i Jennie Dielemans nya bok ”välkommen till paradiset”, hon finns med oss i studion för att prata om den.

Programledare:Monica Saarinen och Towe Cho Matre
Producenter:
Karin Wickström och Helena Giege
Karin.wickström@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".