Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Politiskt kaos i Thailand, republikanernas konvent och stenhuggeri strejk

Publicerat tisdag 2 september 2008 kl 09.39
1 av 4
Monica Saarinen
2 av 4
3 av 4
Annika H Eriksson
4 av 4
Kravallpolis blockerar en gata för att förhindra sammanstötningar i Bangkok. Foto: Wason Wanichakorn/Scanpix.

Tisdag 2 september

16.00-16.45

Politiskt kaos i Thailand
Thailand skakas just nu av politiskt kaos och våldsamma demonstrationer. Premiärministern har idag utlyst undantagstillstånd och krigsliknande Bangkokbilder sprids över världen. Men vad ligger egentligen bakom protesterna och vad kan man vänta sig att de leder till? Statsvetaren Eva Hansson reder ut bakgrunden till protesterna och Lennart Hamark, svensk präst i Bangkok.

Republikanernas konvent
I USA är det nu republikanernas tur att stå i strålkastarljuset när deras konvent öppnas i Minneapolis-S:t Paul. Ett konvent som i sista stund fått ändras på grund av orkanen Gustav. Vilka utmaningar står republikanernas presidentkanditat John McCain inför? Vad betyder valet av vicepresidentkandidaten Sarah Palin och hur ska McCain hantera den impopuläre president Bush? Medverkar i samtal gör Hans Bergström, fd chefredaktör DN, Susan Marton, statsvetare och amerikan bosatt i Sverige, Sofia Nerbrand, chefredaktör Neo, Daniel Alling, SR korrespondent och Ginna Lindberg, SR korrespondent.

17.00-17.45

Krisen i Kaukasien - Georgiens roll
Ryssland har fått stenhård kritik från omvärlden med anledning av striderna i Georgien. Men vilket ansvar kan man lägga på georgien och landets president Micheil Saakasjvili? Diskussion med Per Wirtén, från Dagens Arena, och Birgitta Ohlsson, folkpartiet.

Stenhuggeri strejk
Det gick hett till idag när facket IF Metall varslade om strejk vid ett stenhuggeri i Kungsbacka. Fackets ombudsman blev utslängd från stenhuggeriets kontor. Bröderna Henrikssons Stenhuggeri vill inte skriva på kollektivavtal för sina fackanslutna medlemmar. Sen i juni är företaget försatt i bland annat övertidsblockad av facket, men idag gick IF Metall ett steg längre. Reportage av Jens Möller.

Arne Domnérus har avlidit
En av Sveriges jazzlegender, Arne Domnérus, har dött. Jazzradions chef Lars-Göran Ulander berättar om ”Dompan”

Unga stoppas av polis
Polisen i nordvästra Stockholm anklagas för trakasserier av unga i Tensta, Hjulsta och Rinkeby som hävdar att dom blir särbehandlade när de ofta stoppas av polisen som gör husrannsakan i deras bilar. Abbe, som vi valt att kalla honom, bor i Hjulsta. Trots att han inte är brottsbelastad säger han att han blir stoppad minst en gång i veckan av polisen. Reportage av Daniel Velasco.
Samtal med Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Beteendet i generna?
Arv eller miljö? Hur vi förklarar vilka vi är och hur vi beter oss varierar med tiden. Just nu söker forskningen många svar i våra arvsanlag. Men hur tillförlitliga är egentligen generna när det gäller att förklara våra beteenden? Samtal med Bengt Olle Bengtsson, professor i genetik vid Lunds Universitet.

Programledare: Monica Saarinen och Annika H Eriksson
Producenter: Magnus Westberg och Linda Belanner

magnus.westberg@sr
linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".