Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Räntan, kriget i Kaukasus, privat vård och trafficking i Rumänien

Publicerat torsdag 4 september 2008 kl 09.00
1 av 7
Anders Holmberg
2 av 7
3 av 7
Agneta Furvik
4 av 7
Vänsterpartiets Lars Ohly. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
5 av 7
Sveriges riksbank. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
6 av 7
Lotta Thorsén. Foto och copyright: Sandra Qvist.
7 av 7
Lastbilar vid den Rumänska gränsen till Ungern. Här är det tät trafik natt som dag för att hitta prostituerade, många av dem minderåriga. Foto: Susanna Einerstam/SR

Torsdag 4 september

16.00-16.45

Riksbanken höjer räntan
Man fortsätter höja räntan, trots att den svenska ekonomin går mot lågkonjunktur. Senare i dag kommer Bank of England också med ett räntebesked.
Robert Bergkvist, chefekonom SEB medverkar.

Georgien och Ryssland
För fyra veckor sedan utbröt fullskaligt krig i Kaukasus och frågan om det var Georgien eller Ryssland som började, lär aldrig få ett svar. Klart är att spänningen mellan de båda staterna byggts upp under mycket lång tid. Samtidigt har georgier och ryssar historiskt stått varandra nära en frändskap som nu är i gungning. Hör experter och människor med band till både Georgien och Ryssland prata om det som hänt, och om vad som händer nu.
Märta-Lisa Magnusson, lektor och kaukaususexpert på Malmö högskola och Köpenhamns universitet, Karina Vamling, lektor i kaukasiska språk- och kulturstudier vid Malmö högskola, Fredrik Wadström, Sveriges Radios moskvakorrespondent, Petter Sundberg, Anastasia Chubova och Anna Rybchenko, elever på Österlens folkhögskolas program för Eurasiakunskap medverkar.

”Aldrig som hon”
Så ska det handla om det utsatta barnet och den riktigt dåliga mamman. För i dagarna kommer örebrojournalisten Lotta Thorsén ut med romanen ”Aldrig som hon”, som bygger på mycket självupplevt. En roman där huvudpersonen Ester gör upp med mammans kärlekslöshet och förmåga att ständigt välja fel män, män som begår övergrepp på barnet. Nåt som leder till psykisk sjukdom, destruktivitet och självmordsförsök, saker som också Lotta Thorsén själv varit med om och vet att det finns en väg från.
Reportage av Lars Ekelöf.

17.00-17.45

Socialdemokraterna om privat vård, skola och omsorg
Om Socialdemokraternas nya inställning till vinster i vården. Nu vill partiets välfärdsgrupp att man ska omfamna privata aktörer och också erbjuda ekonomisk bonus till personal som lyckas effektivisera verksamheten på till exempel ett äldreboende.
Ylva Johansson, som leder socialdemokraternas rådslag om välfärd och Lars Ohly, partiordförande vänsterpartiet medverkar.

Trafficking Rumänien
Det kan ta tre till fyra år att arbeta upp ett vittne, före detta prostitutionsoffer, för att hon ska våga vittna mot förövaren. Försvarsadvokaterna har ett svårt arbete att sedan ställa hallickarna inför rätta med deras starka kriminella nätverk och ekonomiska makt. Vi befinner oss i Oradea, precis vid gränsen mellan Rumänien och Ungern. Det är här många prostituterade står för att hitta kunder.
Reportage av Susanna Einerstam.

10-årig pojke återfunnen
I går hände det som inte får hända, varje förälders mardröm, en tioårige pojke försvann i Kvikkjokkfjällen efter en skolutflykt. I nästan ett dygn sökte en stor spaningsstyrka med fjällräddare, poliser, militärer, frivilliga och hundar efter Sebastian Hedman från Jokkmokk. Denna gång fick sagan ett lyckligt slut. I morse hittades Sebastian av en hundpatrull. Han var medtagen men vi god form.
Hör Sebastians mamma Gunilla berätta om det senaste dygnet.

Angola
Kinas omdiskuterade närvaro i Afrika är allra störst i Angola. Här har Kinas investeringar fördubblats mellan 2006 och 2007. Många andra företag känner sig förbisprungna av Kina som har utvecklat en speciell relation till Angola. Kina köper olja från Angola och i utbyte mot den bygger de vägar och järnvägar. Men med egen arbetskraft och deras närvaro ger inte de många arbetstillfällen som Afrika så väl behöver. Men det är inget som bekymrar folk på gatan i Angolas huvudstad Luanda.
Reportage av Margareta Svensson.

Debatt kring den höjda räntan
Idag höjde Riksbanken reporäntan och många är kritiska till beslutet. Bankens uppdrag är att ansvara för Sveriges penningpolitik och målet är att hålla inflationen nere.
Sköter de sitt uppdrag? Borde uppdraget omformuleras?
Peter Eriksson, språkrör miljöpartiet och Stefan Attefall (kd), ordförande i riksdagens finansutskott medverkar.

Programledare: Anders Holmberg och Agneta Furvik
Producenter: Marie Nilsson Boij och Elin Lemel
marie.nilsson.boij@sr.se
elin.lemel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".