Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

FNs klimatmöte i Polen och Laval-utredningen

Publicerat fredag 12 december 2008 kl 09.00
1 av 5
Maria Ridderstedt
2 av 5
Li Hellström
3 av 5
4 av 5
Ung man med en radiogrammofon
5 av 5
Några sparrisar söker efter näring i sot- och dammtäckt jord

16.00-16.45

Kampen för amerikanska bilindustrin
Efter det misslyckade försöket natten till fredag att i senaten rösta igenom stödpaketet på 14 miljarder dollar, halverades GM aktiens värde i öppningen på Frankfurtbörsen och Fordaktien tappade 30 procent. Vi följer reaktionerna och konsekvenserna efter krispaketets bakslag, bl a i samtal med Christer Karlsson, fordonsanalytiker vid Handelshögskolan i Stockholm och Daniel Alling, SR:s korrespondent.

Klimatmöte i Polen
Hur ska planeten räddas och av vem? Har luften gått ur klimatarbetet i skuggan av lågkonjunkturen eller går det framåt vid förhandlingborden?
På fredag avslutas FNs klimatmöte i Polen, som ska lägga grunden för det stora klimatmötet i Köpenhamn 2009. Samtidigt pågår EUs toppmöte,där klimatet också står i fokus. Radions miljöreporter Ingrid Gustavsson rapporterar direkt från Poznan och Brysselkorrespondenten Stefan Winiger från EU-toppmötet. Medverkar gör även Dennis Pamlin, klimatexpert vid Värdsnaturfonden och Lena Ek, Europaparlamentariker och Åsa-Britt Karlsson, statssekreterare.

Kemisk kastrering
I Spanien har regionen Katalonien just infört kemisk kastrering av sexualförbrytare. Det efter ett antal uppmärksammade fall där straffade pedofiler och våldtäktsmän begått nya brott mot kvinnor och barn. Men många tycker att åtgärden är populistisk. Studio Etts medarbetare Petra Socolovsky rapporterar från Barcelona.

17.00-17.45

Laval-utredningen
Innebär att fack och arbetsgivare får ett större ansvar att bestämma villkoren för gästande företag. Utredningen möts av blandade reaktioner. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är nöjd medan fack och arbetsgivare är kritiska. Susanne Palme, EU-reporter, Claes-Mikael Jonsson, LO-jurist och Lars Gellner från Svenskt Näringsliv medverkar.

Zimbabwe
President Robert Mugabe håller landet i ett järngrepp trots att omvärldens kritikstorm tilltar mot 84 åringen. I går sa Mugabe att Zimbabwe nu är kolerafritt och passade på att anklaga väst för att använda kolerautbrottet som skäl för att invadera det krisdrabbade Zimbabwe. Men uttalandet tillbakavisas av en talesman som säger att det handlade om ett skämt. Sten Rylander, ambassadör deltar.

Popmissionär hjälper till i Idolfinalen
Daniel Bosch
är en missionär inom rock-, pop- och soulmusiken. Han coachar artister som Carola, Shirley Clamp och After Dark, har skrivit Sveriges första bok om pop-, soul- och jazzteknik. Och snart har han doktorerat om poprösten. Idag är han i Globen och hjälper Idoldeltagarna förbereda sig inför den stora finalen.

Radiogrammofonen
Var radiogrammofonen forna tiders Mp3-spelare? Den gick visserligen inte att bära runt på, men det fanns apparater med inbyggda skivspelare som kunde innehålla stora mängder skivor som sedan spelades automatiskt med en finurlig mekanik. En på sin tid lyxig möbel som prydde många hem innan den ersattes av en televisionsapparat. Lars-Göran Dybeck har i en bok fördjupat sig i radiogrammofonens historia. Anton Karis träffade honom hemma hos Robert Skogberg som har många väl fungerande radiogrammofoner i sitt hem.

Skolksms
Många föräldrar har dålig koll på om deras barn går till skolan som de ska. I Göteborg kan mammor och pappor till gymnasieelever välja att få ett SMS om deras barn skolkar. Intresset är stort och flera kommuner ska införa systemet efter nyår. Reportage av Hanna Nyberg.

Programledare: Li Hellström och Maria RidderstedtProducenter: Helena Giege och Karin Wickström
helena.giege@sr.se karin.wickstrom@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".