Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Sydafrika, barns kulturupplevelser, snus, utländska studenter i Sverige ökar

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 09.00
1 av 3
Anders Holmberg
2 av 3
3 av 3
Lars Leijonborg.

16.00-16.45

Sydafrika
Om den politiska sprickan i Sydafrika som djupnar. Hör om utbrytarpartiet från ANC som ser dagens ljus idag.
Margareta Svensson, SR:s korrespondent och Per Strand, forskare i statskunskap på University of Cape Town i Kapstaden i Sydafrika medverkar.

Barn hindras från att ta del av kulturupplevelser
Bl a genom problem med transporter och regeringens kultursatsning Skapande Skola lyckas inte ens bli av med alla sina barnkulturpengar. Det saknas ofta engagemang och kompetens när det gäller att få in kultur på skolorna, enligt Sveriges Radios stora barnkulturundersökning. 219 kommuner har svarat på SR:s enkät om barnkultur. Undersökningen visar att barn i olika kommuner har väldigt olika tillgång till givande kulturupplevelser.
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, Ulla Wiklund, utvecklingskonsulent Rikskonserter, Anneli Lagergren, kultursekreterare Kungälvs kommun, Livet Nord, frilansmusiker och styrelseledamot i frilansorganisationen MCV och Maria Hedborg, skådespelare medverkar.

17.00-17.45

Snus
Ger Sverige ut dubbla budskap när det gäller snus? Samtidigt som Sverige skriver under interanationella avtal för att minska tobaksanvändningen så vill nu handelsminister Ewa Björling arbeta för att få fri handel av export av svenskt snus inom EU.
Ewa Björling, handelsminister och Göran Boëthius, läkare mot Tobak medverkar.

Utländska studenter i Sverige
Antalet utländska studenter som kommer till Sverige för att studera på högskolor och universitet ökar kraftigt. Svenska institutet, som har i uppdrag att marknadsföra Sverige internationellt för att få hit de bästa studenterna, visar i en färsk undersökning att möjligheten att få jobb efter studierna är en viktig del i valet av studieland. Men frågan är vilken situation som möter de internationella studenterna här i Sverige? På KTH anordnade man för första gången ett karriärseminarium speciellt för internationella studenter för ett par veckor sedan.
Reportage av Robin Olin.

Samtal med högskoleminister Lars Leijonborg.

Sjuka hus
Människor som drabbas av så kallat sjuka-hus-syndrom kan ha kvar symptomen många år efter att de lämnade det hus där de blev sjuka. Det visar forskning som ekot berättade om i morse. Anita Lundberg i Umeå drabbades för 16 år sedan, när hon började ett nytt jobb. Lokalen hon satt i hade fuktskador. Än idag lider hon av de sympton hon drog på sig då.
Reportage av Agneta Johansson.

Äldrevårdskrav
Idag kom en ny rapport med ett lagförslag på kompetenskrav på personer som jobbar inom äldrevården. Dessutom innebär förslaget att yrket ska få högre status genom det nya namnet Äldreassistent.
Kerstin Ahlsén, Sveriges kommuner och landsting och Carl-Jan Granqvist, krögare som sitter med i utredningen som måltidsexpert medverkar.

Programledare: Anders Holmberg och Jens Möller
Producenter: Anders Diamant och Linda Belanner
anders.diamant@sr.se
linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".