Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Äldreboenden, terrordådet i Lockerbie, Källarmoskén i Rosengård, Norénjul

Publicerat fredag 19 december 2008 kl 09.00
1 av 5
Maria Ridderstedt
2 av 5
Monica Saarinen
3 av 5
4 av 5
John Gair. Foto: Maria Eksedler.
5 av 5
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

16.00-16.45

Bilar USA
För en vecka sen stoppade den amerikanska senaten räddningspaketet till den amerikanska bilindustrin. Men i dag meddelade president George W Bush att han godkänner ett lån på drygt 13 miljarder dollar - motsvarande 130 miljarder kronor - till de båda biltillverkarna GM och Chrysler.
Daniel Alling, radions korrespondent i New York medverkar.

Trygghetsboende för äldre
Många har idag svårt att få plats på särskilt boende imorgon presenterar äldredelegationen sitt förslag om framtidens boendeformer för äldre. Vi sänder direkt från ett servicehus i Stockholm.
Barbro Westerholm, regeringens särskilda utredare, Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister, Lennart Gabrielsson, 3:e vice ordf. SKL, Bali Fristedt och Kristina Persson, boende på Trekanten medverkar.

 

Terrorådet i Lockerbie
På söndag är det 20 år sedan terrorådet i Lockerbie i Skottland. En Boeing 747 exploderade över Lockerbie och 270 människor dödades. Händelsen satte den lilla staden på kartan och den här veckan hålls flera minnesceremonier.
Vår London korrespondent Maria Eksedler, har besökt Lockerbie.

 

Idag fick de flesta av landets skolelever gå på jullov
De senaste åren har debatten om avslutningen ska firas blossat upp. Allt flera skolor väljer att flytta den från kyrkan och lägga den i mer neutrala lokaler. Så är det också på Schubergstorpsskolan i Falkenberg. Men där är det så viktigt för föräldrarna att få vara i kyrkan på skolans sista dag att man själva bokat kyrkan och firar en egen avslutning.
Reportage av Hanna Nyberg.

17.00-17.45

 

Källarmoskén i Rosengård
Rosengård i Malmö skakades för fjärde dagen i rad av oroligheter som bröt ut till upplopp under natten till idag. Resultatet var brinnande släp, stenkastande undomar, journalister som attackerades och slangbomber mot polisen. Och allt började med att några ungdomar ockuperade källarmoskén som stängdes av den privata fastighetsägaren Contentus.
Andreas Konstantinides, (s) ordf. Stadsfullmäktige i Rosengård, Natacha Lopez, reporter och Ibrahim, 16 årig ockupant medverkar.

Samt ett reportage av Gösta Lempert.

 

Den inrikespolitiska hösten
Det har varit en händelserik politisk höst i Sverige. Alliansens regeringsduglighet har prövats och prövas i skarpt läge under en allvarlig ekonomisk kris. Och så har socialdemokraterna fattat ett historiskt beslut.
Vi analysera den politiska hösten 2008.
Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan och Peter Akinder, politisk redaktör på Östran medverkar.

Samt ett reportage av Pontus Mattsson.

Norénjul
Snart knackar julen på dörren. Släkt, vänner, familjer samlas och umgås med varandra. Men handen på hjärtat, hur kul är det att umgås med släkten alla gånger? Även om julen är nåt att se fram emot, kan många också bäva för att det ska bli en Norénjul. Ett relationsdrama, fast i verkligheten.
Reportage av Emelie Rosqvist.

Samtal med Helena von Zweibergk, författare och Thomas Böhm, psykolog.

 

Programledare: Monica Saarinen och Maria Ridderstedt
Producenter: Magnus Westberg och Helena Giege
magnus.westberg@sr.se
helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".