Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Gängkrig, bilförsäljning, Somalia och musik från förr och nu

Publicerat tisdag 23 december 2008 kl 09.41
1 av 4
Monica Saarinen
2 av 4
3 av 4
4 av 4
Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

16.00 - 16.45

Grön jul
Att julen ska vara gnistrande vit har vi fått oss inpräntat av alla från Edvard Evers klassiska julsång till Astrid Lindgren och Walt Disney. Men ändå blir det alltmera sällan så, i alla fall för oss som bor söder om Dalälven. Och klimatforskarna är tämligen eniga om att chansen att få en vit jul minskar i rask takt. Sannolikheten för en vit julafton i Stockholm är idag 70% och spås om hundra år vara nere i 30%. I Luleå går det från 100 procent till 90 procent. Medverkande är Jonas Frykman, etnolog vid Lunds Universitet och Bo Söderström, informationsdirektör Visit Sweden.

Gängkrig
Göteborg har kallats de svenska gängens huvudstad, en gangsterstad där blodiga gängkrig kommer allt närmare vanligt folk. I somras eskalerade flera års våldsamheter mellan kriminella gäng. En 19-åring sköts till döds och flera skottskadades. Under de senaste månaderna har det varit lugnare. Men risken för nya våldsdåd anses fortfarande vara stor. Minst tolv namngivna gäng har sitt fäste i Västsverige. Samtidigt växer nu en ny generation av kriminella nätverk sig allt starkare. De gamla mc-gängen har fått konkurrens av nya kriminella nätverk som slåss utan västar och emblem. Gängkrigen handlar som de alltid gjort om pengar. Men också om makt över olika delar av stan. Hur många som fallit offer i gängkrigen är det egentligen ingen som vet. Men minst tio personer har dött i de senaste årens uppgörelser. Studio Etts reporter Annika Lindqvist har träffat anhöriga till gänkrigets offer. Hon har också varit i kontakt med ett antal personer med direkt eller indirekt koppling till de kriminella gängen. Uppföljande samtal med Klas Friberg, chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland.
 

17.00 - 17.45

Somalia
Listan över de tio värsta humanitära kriserna toppas av Somalia där många tvingas klara sig utan ens grundläggande hälso- och sjukvård, samtidigt som striderna blossat upp till de värsta på över ett decennium. Hör frilansjournalisten Magnus Belander och Marika Fahlén, UD:s sändebud på Afrikas horn.

Bilförsäljning
Bilförsäljningen i Europa rasar, liksom i USA. Men faktum är att det finns marknader där det inte är fullt lika mörkt. I år förväntas det för första gången någonsin säljas fler bilar i BRIC-länderna, alltså Brasilien, Ryssland, Indien och Kina, än i USA. Och många tror nu att det är i utvecklingsländerna bilindustrins framtid ligger. Inte minst i Brasilien, som de senaste åren sett rekordhöga försäljningssiffror. Studio Etts Therese Larsson åkte till den brasilianska bilindustrins hjärta, jättestaden Sao Paulo.

Miljöpartiet
Samtidigt som oppositionen efter en lång hösts diskussioner till slut enats om att samarbeta inför riksdagsvalet 2010 står det nu klart att miljöpartiet kommer att byta ut sina språkrörår efter valet. Enligt partiets egna stadgar kan språkrören sitta kvar i högst 9 år. Det finns ingen dramatik i det, enligt språkröret Peter Eriksson. Anders Jonsson, inrikespolitisk reporter, medverkar.

Musik från förra sekelskiftet
Julafton 1907 ägde en märklig cermoni rum i källaren till Operan i Paris. Där lades inspelningar av några av den tidens stora operaartister ned i urnor som högtidligt förseglades. Där skulle de sedan vila i hundra år. Tanken var att ge oss en bild av hur den tidens stora artister lät. Med hjälp av den senaste inspelningstekniken då. Nu är urnorna öppnade och innehållet noga undersökt. Anton Karis har lyssnat och talat med Elizabeth Guiliani på Nationalbiblioteket i Paris.

Julmusik
Nu är det jul igen. Och det går ju inte att undgå på något vis. Inte minst musiken gör oss påminda. På sina håll har till och med butikspersonal börjat protestera. Men musiken hör ju julen till - och många artister tar tillfället att släppa julskivor och göra turnéer. Medverkande är Shirley Clamp, artist och Stefan Wermelin, musikjournalist.

Programledare: Monica Saarinen
Producent: Anna Dahlqvist

anna.dahlqvist@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".