Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Arbetslös 2009, Slovakien, Adel från Bagdad och Enbomsaffären

Publicerat måndag 29 december 2008 kl 09.35
1 av 6
2 av 6
Cecilia Strömberg
3 av 6
Åsa Sundman
4 av 6
Predident Nicolas Sarkozy. Foto: AP Photo/Christian Lutz/SCANPIX
5 av 6
Foto: AP Photo/Saurabh Das/SCANPIX
6 av 6
Gaza Foto: AP Photo/Hatem Moussa/SCANPIX

16.00 - 16.45

Val i Bangladesh
Idag har det varit val i Bangladesh - och det var ett mycket efterlängtat sådant. Det skulle ha hållits i januari 2007 men när det då utbröt oroligheter infördes undantagstillstånd och valet sköts upp. Att det nu äntligen kunde genomföras ses som avgörande för den demokratiska utvecklingen i landet. Medverkande: Gabrielle Jönsson, Svalorna och Britt Hagström, ambassadör.

Arbetslös 2009
Det nya året innebär arbetslöshet för allt fler. Antalet varsel slår rekord samtidigt som antalet lediga platser mer än halverats. ”Jag hade tänkt jobba här till pensionen”. säger Ingela Karolin Öhman, en av de som får gå från Plannja AB i Luleå som varslat två tredjedelar av sina anställda. Hur blir då det nya livet för den som står utan jobb och vad kan facket göra för att lindra fallet, om de nu kan göra något alls? Och vad är skillnaden mellan bra och dåliga arbetsgivare i tider av lågkonjunktur och finansiell kris? Medverkande är Ingela Karolin Öhman, anställd som linjeoperatör på Plannja i Luleå som nu varslas, Mats Lindgren, koncernchef och grundare av framtidsanalyserföretaget Kairos Future, William Frank, klubbordförande Volvo Lastvagnar i Umeå, Mårten Wikforss, AB Volvo, Stina Ekbäck Forsgren, truckförare på Indexator och Camilla Holmgren, varslad från Volvo.

Enboms-affären
Den så kallade Enboms-affären i början på 50-talet är en spionhistoria där sex svenskar dömdes för att ha spionerat för Sovjetunionen. Och det är en historia som fortfarande engagerar journalister och forskare som menar att domarna är en rättsskandal byggd på lögner, anklagelser och insinuationer skapade i en speciell tidsanda. Flera nya böcker har kommit ut den här hösten. En av de som vill ha upprättelse är Rune Larsson, son till Fingal Larsson, en av de dömda. Reportage av Lars Ekelöf.

17.00 - 17.45

Israel och Gaza
Bilder inifrån Gaza och Israel under stridigheterna. Vad kan omvärlden göra nu för att få ett slut på kriget? Ni hör bland andra Israels ambassadör i Sverige Benjamin Dagan, utrikesminister Carl Bildt och Isabell Schierenbeck, forskare vid Göteborgs Universitet.

Regeringen och facket
LO:s Wanja Lundby Wedin och TCO:s Sture Nord har riktat skarp kritik mot hur de blivit bemötta, eller rättare sagt inte bemötta, av statsminister Fredrik Reinfeldt när de som företrädare för Sveriges största fackförbund försökt få till stånd möten med honom sedan han tillträdde som statsminister 2006. Hör professor i statsvetenskap, Leif Levin.

Ett nytt euroland - Slovakien
Från och med tolvslaget nyårsnatten/första januari blir Slovakien det 16:e landet som inför den gemensamma valutan inom EU, euron. Slovakien är EU-landet med högst ekonomisk tillväxt, som det går bra för mitt i den ekonomiska krisen. Vår korrespondent Stefan Winiger besökte huvudstaden Bratislava när banker och postkontor i förväg började sälja euromynt.

Frankrike
En förändring som också sker vid årsskiftet är att Tjeckien tar över ordförandeklubban från Frankrike. Det har varit ett halvår med en ovanligt synlig EU-ordförande i form av den franske presidenten Nicolas Sarkozy, ett halvår som startade i uppförsbacke med Irlands nej till Lissabonfördraget och fortsatte med en finanskris. Vi har med oss Fredrik Langdal, statsvetare vid Sieps, Svenska institutet för europapolitiska studier och Sveriges radios korrespondent i Paris Alice Petrén.

Adel i Bagdad
Vi få möta Adel igen, en välbekant röst för den som har följt Studio Ett. Adel levde tidigare i Bagdad där han studerade till ingenjör. Under 2007 talade vår reporter Anton Karis regelbundet med Adel i ett Bagdad som då var omöjligt att bevaka för journalister, med bilbomber och strider. Vad hände sen? Jo, idag lever Adel i Danmark och Anton Karis har träffat honom där.
 

Programledare: Cecilia Strömberg och
Åsa Sundman
Producenter: Anna Dahlqvist och
Eva Brännman

anna.dahlqvist@sr.se eva.brannman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".