Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Gängkrig i Köpenhamn, svenska hus i Normandie och Guldbaggen

Publicerat tisdag 30 december 2008 kl 08.50
1 av 5
2 av 5
Cecilia Strömberg
3 av 5
Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
4 av 5
Foto: Dan Hansson/Svd/SCANPIX
5 av 5
Foto: AP Photo/Sebastian Scheiner/SCANPIX

16.00 - 16.45

Det militära läget i Gaza
Israel har upprepat hotet om att gå in med soldater och det finns en oro för att Hamas har skaffat sig raketer som når längre in i Israel. Hur ser styrkeförhållandena ut? Magnus Norell, Försvarets forskningsinstitut och Christer Zettergren, generalsekreterare för Svenska Röda Korset medverkar.

Gängkrig i Köpenhamn 
Löst sammansatta kriminella organisationer får ett allt starkare fäste i gängkrigets Göteborg. Det hörde vi om förra tisdagen. Den här veckan vänder vi blicken mot Köpenhamn, där gatukrigen mellan mc-gänget Hells Angels och vad som i dansk media kallats kriminella invandrargrupper skakat en hel stad. Uppemot 60 skottlossningar och sprängattentat har ägt rum i den danska huvudstaden under året som gått. Och svensk polis följer noggrannt händelsutvecklingen i Köpenhamn. Det här är tre olika personer i Köpenhamn. Gemensamt för dem är att de alla uttrycker oro, obehag och rädsla för det som har hänt den senaste tiden. För det senaste året i Köphamn har varit allt annat än lugnt. Gängkrigen exploderade på nytt i somras. Den 14 augusti avlossades minst 25 skott mot en pizzeria i stadsdelen Tingbjerg i nordvästra Köpehnamn. 16 personer befann sig inne i restaurangen. En av dem, en 19-årig kille dog när han sköts. Det dödande skottet kom från en Kalashnikov men de skotten blev även startskottet för de nya gängkrigen i Köpenhamn. Reporter Annika Lindqvist.

Depressionsminnen
Det refereras mycket till depressionen i dessa finanskristider men hur var det i Sverige under depressionen egentligen, hur illa var det? En som minns är Oscar Andersson, 95 år gammal. Han kom till Stockholm från Västerbotten 17 år gammal, för nästan 70 år sedan och hade svårt att hitta arbete. Reporter är Anders Diamant.

17.00 - 17.45

Kommunstöd
Oppositionens upprop för ett nytt krispaket: ”Regeringen har glömt kommuner och landsting”, hävdar de rödgröna som vill slänga in 10 miljarder för att försvara välfärden och rädda jobben. Medverkande är Mats Odell, kommunminister, Peter Eriksson, språkrör (mp) och Anders Knape, moderat och ordförande i Sveriges kommuner och landsting SKL.

De svenska husen i Normandie
”De svenska husen” - är ett begrepp i Frankrike och i synnerhet i Normandie, men i Sverige är förmodligen få bekanta med denna svenska gåva, som röner en sådan enorm uppskattning bland många fransmän. Efter andra världskriget skänkte Sverige 400 parhus till den hemlösa och frusna befolkningen i Normandie och de står kvar. I år har de fyllt 60 år och firats under pompa och ståt. Reporter Alice Petrén.
 

Vi får det bättre 2009
Det har varit mycket krisprat de senaste månaderna men många oroar sig nog i onödan. De flesta kan faktiskt glädja sig åt att få mer pengar att röra sig med, när vi går in i ett nytt år. Om man har ett jobb förstås. Hör Ylva Yngvesson, privatekonom på Swedbank.

Skåne och jobben
Mullret av lågkonjunkturen låter inte likadant överallt i landet. Även om det nu ser ut att bli en djup svacka i sysselsättningen så siar sakkunniga redan om brist på arbetskraft i den sydligaste delen av Sverige. Omställningen av näringslivet i södra Sverige och en fast förbindelse till Danmark tycks i grunden har förändrat bilden. Reportage av Gösta Lempert.

Guldbaggen
Idag kommer guldbaggenomineringarna, hur var det svenska filmåret 2008? Ruben Östlund, regissör och Roger Wilson, Kino, SR medverkar.

Programledare: Cecilia Strömberg

Producent: Olof Sjölander och
Linda Belanner

olof.sjolander@sr.se linda.belanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".