Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Sänkta löner i lågkonjunkturens spår, spontankultur, brandattackerna i Södertälje

Publicerat torsdag 26 februari 2009 kl 09.00
1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Lotta Malmstedt
4 av 6
Annika Östberg med hunden Aspen i sin cell. Foto: Helena Groll
5 av 6
Ett skyltfönster i London
6 av 6
Stor förödelse i Södertälje. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

16.00-16.45

Sänkta löner i lågkonjunkturens spår
I den ekonomiska krisen och lågkonjunkturens spår har frågan om sänkta löner för de anställda börjat diskuteras. En undersökning som fackföreningen Unionen har gjort visar att runt 40 av deras lokala fackklubbar har fått frågan om de kan tänka sig att sänka lönerna. Men hittills är det bara facken på stålföretaget Uddeholm Tooling i värmländska Hagfors som har gått med på ett sådant avtal. Samtal med Åsa Erba Stenhammar från fackförbundet Unionen, Boo Rundqvist, informationschef på Uddeholm Tooling i Hagfors.

Spontankultur
Dom styrande i Malmö vill satsa på spontankultur och har låtit utreda kulturyttringar på gräsrotsnivå; graffiti och svartklubbar, kvartersfestivaler och kulturbloggar på internet. Men vad är egentligen spontankultur? Samhällsbygge eller trams? Samtal med Olof Lavesson,(M) riksdagsledamot i kulturutskottet, Rakel Chukri, kulturchef Sydsvenska Dagbladet, Linda Backlund, producent Skambyrån,  
Charlotte Bergström, (MP) och förste vice ordförande i kulturnämnden i Malmö, Daniel Tjäder, utredare av spontankulturutredningen.

”Män som hatar kvinnor” i Storbritannien
Imorgon är det premiär för filmen ”Män som hatar kvinnor”, baserad på författaren Stieg Larssons första bok. Filmen är redan såld till många andra länder och intresset för Stieg Larssons böcker är stort utomlands. I Storbritannien har böckerna blivit något av en favorit bland många recensenter. Reportage av Maria Eksedler.

17.00-17.45

Bränderna i Södertälje
Inatt brann fyra livsmedelsbutiker i Södertälje. I den fjärde butiken lyckades personalen släcka branden. Samtliga bränder startade inne i butikerna, minst två av dom bland chipspåsarna. Vår reporter Katarina Gunnarsson åkte till en av brandplatserna i Södertälje och pratade med chockade förbipasserande. Samtal med Dick Malmlund, säkerhetschef Svensk Handel,  Anna-Lena Lodenius, frilansjournalist och författare och Kia Samrell, informationsansvarig Södertäljepolisen.

Annika Östberg
Sverige måste trycka på hårdare om jag nånsin ska få komma hem till Sverige igen, det säger Annika Östberg som suttit fängslad i Kalifornien i snart 28 år, för medhjälp till två mord som hennes dåvarande pojkvän begick. Senast i höstas avslog kriminalvårdsnämnden i Kalifornien hennes ansökan om ett tidsbestämt straff och en överföring till Sverige. Reportage av Helena Groll.

EU:s löfte
Just nu möts EU:s migrationsministrar i Bryssel och den sista punkten på dagordningen idag handlar om EU:s löfte ta emot 10.000 irakier från flyktingläger i Syrien och Jordanien. Samtal med Susanne Palme, EU-reporter.

Kritik mot slöjförbud i Tyskland
Förbudet i flera tyska delstater att bära slöja för lärare och andra kvinnliga statstjänstemän får skarp kritik idag från Human Rights Watch. Enligt människorättsorganisationen diskrimineras dom troende muslimska kvinnorna dubbelt, både på grund av sitt kön och sin religion. Samtal med Per Eurenius, korrespondent och Jonas Otterbäck, islamolog.

Programledare: Monica Saarinen och Lotta Malmstedt
Producenter: Helena Giege och Anna Landelius

helena.giege@sr.se anna.landelius@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".