Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Eskilstuna, Rosengård, EU toppmöte, en Barista

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 09.00
1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
Towe Matre
3 av 5
4 av 5
Bardisken på Café Dello Sport. Foto: Martin Rosloniec.
5 av 5
Eskilstunabandet Dave.

16.00-16.45

Tillväxten i Sverige rasar dramatiskt
BNP sjönk med hela 4,9 procent under fjärde kvartalet förra året, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån. Det är den största minskningen sen mätningarna startade för 15 år sedan. Det är också första gången som tillväxten mätt på hela året, minskar. Vad innebär BNP- fallet? Och hur påverkas vi egentligen av alla dystra nyheter och svarta rubriker?
Banken SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist medverkar.

Industristaden Eskilstuna
Björn Jafner är en av tusentals människor som blivit av med sitt jobb i spåren av finanskrisen som slagit hårt mot den klassiska industristaden Eskilstuna. Fabriker har infört produktionsstopp i väntan på bättre tider. Vilken hjälp finns och hur hittar eskilstunabor motivationen att fortsätta leta jobb? Hör Tina Lagerström, chef för Antenn consulting AB som coachar arbertslösa, Beth Thulin, orfd Metall, Jimmy Jansson, (S) vice ordf kommunstyrelsen och eskilstunabandet Dave.

Spanien
På söndag är det val i de spanska regionerna Baskien och Galicien. Det eldar på den debatt som har kommit att dominera spansk politik ända sedan landet blev en demokrati. Och som till syvende och sist handlar om vad Spanien egentligen är. Är det en stat med spanska som språk och gemensam identitet. Eller en pluralistisk stat med fyra nationer, varav Baskien och Galicien är två. Det finns inget spanjorer kan bli så osams om, rapporterar Petra Socolovsky som har rest runt i de spanska regionerna.

17.00-17.45

Rosengård
Efter flera turer fram och åter är det nu klart att det norska invandringskritiska Fremskrittspartiet om ett par veckor ska besöka Rosengård i Malmö. På plats vill de studera islamiseringen av stadsdelen. Det var sedan Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen varnat för ”smygislamisering” av norska städer, med Malmö som varnade exempel, som hon blev inbjuden av kommunstyrelsen, Ilmar Reepalu, för att på plats se hur det står till i Rosengård.
Siv Jensen, partiledare Fremskrittspartiet och Andreas Konstantinides (S), Ordf. i stadsdelsnämnden i Rosengård.

Vem vill bli polis?
Det har gått några veckor sen som malmöpolisens grova uttalanden om invandrare blev kända. Samtidigt pågår just nu rekryteringen till Sveriges tre polisskolor för fullt. Utbildarna vill ha många kvalificerade sökande, för att sen kunna vaska fram dom allra mest lämpade. Studio Ett följde med på ett av malmö polisens rekryteringsmöten för att kolla hur intresset för att bli polis ser ut nu efter dom numera välkända orden i en piketbuss.
Reportage av Agneta Furvik.

EU toppmöte
På söndag träffas EU:s ledare för ett extrainkallat toppmöte om den ekonomiska krisen. Toppmötet är ett direkt svar på det franska stödet till den egna blödande bilindustrin. Villkoret för stödet är nämligen att inga franska biljobb ska försvinna och att det franska stödet inte får gå till några biljobb i andra EU-länder. De protektionistiska signalerna från Frankrike sände chockvågor till Tjeckien och andra nya EU-länder, eftersom de redan drabbats hårdast av den ekonomiska krisen.
Willy Silberstein, SR medarbetare i Bryssel och Torun Börtz, frilansjournalist i Paris medverkar.

I huvudet på en barista
Det är tio meter från dörren fram till disken och där kan allt hända, säger baristan Martin Rosloniec. Det började som en blogg från bardisken på Café Dello Sport. Nu har bloggen blivit en bok. Nu får vi veta vad folk gör på kaffebaren, mer än att dricka kaffe. Vi får också veta hur du uppför dig när du kommer fram till disken för att göra din beställning.
Anton Karis tog en kaffe hos Martin.

Gammalt fotavtryck
För 1,5 miljoner år sedan satte en förmänniska, Homo Erectus, ner foten i en lerbädd i Kenya. Nu har det här fotavtrycket hittats av forskare och analyser visar att Erectus fötter och gångstil är lik våran. Men vad kan ett enda fotspår säga oss om våra förfäder?
Staffan Ulfstrand, professor emeritus i zooekologi på Uppsala universitet.

Programledare: Monica Saarinen och Towe Matre
Producenter: Magnus Westberg och Susanna Einerstam
magnus.westberg@sr.se
susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".