Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Renar, psykisk sjukdom, IF Metall, mobbing och för vissa går det bra trots ekonomisk kris

Publicerat måndag 2 mars 2009 kl 09.00
1 av 4
John Chrispinsson
2 av 4
3 av 4
Erica Dahlgren
4 av 4
Renar i Mellanbyns sameby i Norrbotten. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

16.00-16.45

Varför skjuter de ihjäl varandra i Köpenhamn?
Inatt sköts en person ihjäl och tre skadades i Köpenhamn.
De anses vara offer för strider mellan kriminella gäng, Hells Angels och grupper som rekryterar ur invandrargrupper. Tidigare i helgen sköts ytterligare en ihjäl och en skadades svårt och även de verkar ha hamnat i skottgluggen mellan de rivaliserande gängen.
Malin Bring, journalist och Lars Dencik, socialpsykolog medverkar.

Är det statens sak att bestämma om var renarna ska beta?
En ny renbeteskonvention har just skickats ut på remiss. Vid den förra uppgörelsen med norska staten om var renarna ska få beta förlorade svenska renägare upp till 70 procent av sina betesmarker till Norge. Nu ska svenska renägare få tillbaka en del av betet, men räcker det till för att det ska finnas en framtid för rennäringen?
- Vi klarar oss utan konventionen, det är bara staterna som tycker det är viktigt, säger Per-Anders Nutti, ordförande för Saarivuoma sameby norr om Kiruna.
Förutom Per-Anders Nutti medverkar Magnus Kindbom, sakkunnig i renbetesfrågor vid jordbruksdepartementet och Malin Brännström, jurist vid Svenska samernas riksförbund.

Psykisk sjukdom förr
Lokalsamhället hade ett avgörande inflytande över hur psykiatrin kom att utvecklas, när den växte fram som vetenskap på 1850-talet i Sverige. Det visas i en ny doktorsavhandling i historia från Lunds universitet. I mitten av 1800-talet började socialt avvikande människor ses som alltmer av ett hot mot samhället och genom att få dem sjukförklarade löstes problem i byarna, samtidigt som läkarna fick patienter att studera till den nya vetenskapen.
Reportage av Lotta Malmstedt.

17.00-17.45

IF metall
Många av fackföreningen IF Metalls medlemmar kan komma att få sänkt lön i framtiden. Facket har kommit överens med dom flesta arbetsgivarna att man istället för att varsla om uppsägning kan få sänka lönen och låta anställda vara permitterade eller få utbildning.
Hör bland andra Stefan Löfven, ordförande för IF Metall, Ingvar Persson, Aftonbladet, PJ Anders Linder, SVD och Annika Creutzer, Aftonbladet och Chefredaktör E24 medverkar.

Inte alla som förlorar på den ekonomiska krisen
I USA leder lågkonjunkturen nu till uppsving för vissa branscher. Amerikanska bilverkstäder, reparationsfirmor och skomakare hör till de som ser kurvorna peka uppåt till följd av ekonomikrisen.
Vår korrespondent Ginna Lindberg besökte Alexandria i Virginia i jakt på lågkonjunkturens vinnare.

Hur klarar skolorna att jobba mot mobbning?
Skolverket presenterar rapport om diskriminering och kränkande behandling i förskolan och skolan.
Ann Frisell Ellburg, Skolverket och Per Alvant, BRÅ.

Programledare: John Chrispinsson och Erica Dahlgren
Producenter: Helena Giege och Märet Öman
helena.giege@sr.se
maret.oman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".