Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Sex som arbete, Libertas, Mona Sahlins ledarskap

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 09.00
1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Madeleine Blidberg
4 av 6
Konstfacks rektor gör om riktlinjer efter kritik. Foto: Foto: Dan Hansson/SvD/SCANPIX
5 av 6
Skadade händer. Foto: Ric Wasserman
6 av 6
Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin

16.00-16.45

Bilsalongen i Genève
Vi ska till en av världens största bilsalonger, den i Genève, som pågår just nu, i skuggan av en jättekris för branschen. Vi pratar med vår reporter Jens Möller som är på plats.

Sex som arbete
Sedan tio år tillbaks är det förbjudet att köpa sex i Sverige. Prostitution är något som inte accepteras och kvinnorna ses ofta som offer. I Tyskland däremot är sexsäljarna numera integrerade i samhället. De prostituerade får a-kassa, sjukpenning och pensioner. Hur kommer det sig att två liknande samhällen ser så olika på sex som arbete? Samtal med: Susanne Dodillet, idéhistoriker vid Göteborgs Universitet, Eva Olofsson, vänsterpartistisk riksdagsledamot, Per Eurenius, Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Berlin och Bo Svennecke, prostitutionsgruppen Göteborg. 

Arsenik i grundvattnet
Sökandet efter rent dricksvatten i Bangladesh ledde till en katastrof som saknar motstycke. Under 70- och 80-talet borrades miljontals brunnar. Och trots alarmerande höga halter arsenik i grundvattnet, struntade man i det. Först idag, tjugo år senare ser man dom medicinska konsekvenserna hos befolkningen. Reportage av Ric Wasserman.

17.00-17.45

EU-kritiska partiet Libertas
Ett nytt parti ställer upp i det svenska valet till Europaparlamentet. Partiet heter Libertas, och bildades på Irland inför folkomröstningen och finns i flera EU-länder. Idag registrerades partiet hos svenska valnämnden, men några kandidater finns ännu inte. Samtal med Susanne Palme, EU-reporter.

Mona Sahlin
Så sent som i höstas hade Socialdemokraterna och vänsterblocket ett nästan ointagligt försprång framför Alliansen. Idag skiljer det, enligt den senaste opinionsmätningen, bara knappt 4% mellan blocken. Samtidigt har väljarna rekordlågt förtroende för Mona Sahlin. Allt oftare ifrågasätts nu Mona Sahlins ledarskap och ställning. Samtal med Nalin Pekgül, ordförande Socialdemokratiska kvinnoförbundet och Peter Akinder chef ledarsidan på Socialdemokratiska Östra Småland.

Kronans fall och gränshandel
Den svaga kronan sätter fart på gränshandeln. I trakterna kring den norska gränsen har man under lång tid gynnats av köpstarka norrmänn, Men även här har finanskrisen märkts. Mäklarna i Strömstad har haft en tung höst, men när nu den norska kronan blir allt starkare kommer kunderna tillbaka. Reportage av Andreas Kroon.

Kritiserat konstprojektet
Idag presenterade Konstfacks rektor Ivar Björkman skolans egen utredning av det kritiserade konstprojektet som ledde till att en student omhändertogs av psykvården. Nu kommer skolan att införa nya etiska regler. Hör rektorn Ivar Björkman och hans kritiker.

Programledare: Monica Saarinen och Madeleine Blidberg
Producenter: Magnus Westberg och Karin Ivarsson

magnus.westberg@sr.se karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".