Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Knarkets Mexiko och Davis Cup-matchen i Malmö

Publicerat fredag 6 mars 2009 kl 09.00
1 av 6
Towe Matre
2 av 6
John Chrispinsson
3 av 6
4 av 6
Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling
5 av 6
Knarkbekämpning i Mexico
6 av 6
Kallmangel i Stockholm

16.00-16.45

Davis Cup-matchen
Jan Björklund
, partiledare (FP) kritiserar Malmös socialdemokratiske kommunalråd Ilmar Reepalu för att han har ”hetsat upp olika vänstergrupper mot vanliga unga judiska tennisspelare” i samband med den Davis Cup-turnering mellan Sverige och Israel som börjar idag.

Upptrappat våld i Mexico
I det våldsdrabbade Mexiko pågår ett krig mellan staten och narkotikakartellerna, ett krig där den organiserade brottsligheten har övertaget. Trots att tiotusentals militärer satts in i kriget mot kartellerna mördades nära 6000 personer bara förra året och i USA har säkerhetsexperter börjat tala om Mexiko som ett land som inte längre fungerar. Erik de la Reguera, DN:s Latinamerikakorrespondent, Lars Palmgren, SR:s Latinamerikakorrespondent, Arne Andersson, chef krimialavdelningen Rikskriminalen medverkar.

17.00-17.45

Tennismatchen i Malmö
Hur klok symbolhandling är det egentligen att protestera mot tennismatcherna mellan Sverige och Israel i Malmö? Hör Nisha Besara, chefredaktör på Dagens Arena, som hellre skulle vilja se ett kraftigare samlat motstånd mot det militära samarbetet mellan Sverige och Israel och Olof Holmgren som dragit igång nätverket Stoppa Matchen.

Vem ska betala bröllopet?
Kungen har önskat extra pengar till bröllopet nästa år. Det har väckt protester bland skattebetalare. Andra tycker att vi självklart ska betala det monarkin kostar. Så vem ska stå för notan? Vi eller kanske de svenska exportföretagen. Det är ju deras varor som blir mer värda av lite kunglig glans. Eric Erfors, ledarskribent Expressen och Roger Lundgren, kunglig expert, tidningen Queen medverkar.

Bistånd som vapen
Sudan har beordrat utländska biståndsorganisationer att lämna landet. Det sker efter att internationella brottmåldomstolen ICC beslutat åtala Sudans president för att ha beordrat militära attacker mot civila i Darfur. Sudans regeringen hävdar att hjälporganisationerna fabricerat bevis om folkmord. Hur vanligt är det att bistånd blir en bricka i ett politiskt spel? Vilka blir konsekvenserna för Sudans civila om biståndsorganisationerna lämnar landet? Johan von Schreeb, läkare, WHO och Anna Sjöblom, Läkare utan gränser deltar.

Ukraina
Även om hela östra Europa är mycket hårt drabbat av den ekonomiska krisen så verkar läget vara allra svårast i Ukraina. På bara några månader har industriproduktionen sjunkit med över 30 procent, arbetslösheten stiger lavinartat och den inhemska valutan har fallit till nästan halva sitt värde gentemot den amerikanska dollarn. På kort sikt ska ett jättelån från Internationella Valutafonden, IMF, klara Ukraina ur den värsta krisen. Men på lång sikt måste landets ständiga politiska kriser få en lösning. Fredrik Wadström rapporterar.

Försvinnande hantverk
Ska lakan, servetter och dukar bli riktigt fina skall de kallmanglas. Idag finns inte många kallmanglar kvar. En av dem finns på en av Stockholms kortare gatstumpar, Vidargatan. Den kallmangeln har varit igång i hundra år. Här har dukar manglats som kungen suttit vid och Tekniska Museet har frågat om det fått köpa mangeln. Men än så länge har Ulla Söderquist inga planer på att stänga sitt tvätteri, trots att hon varit pensionär i femton år. Vi stänger klockan klockan 2, står det på en handtextad lapp på dörren. Anton Karis slank in en timme innan.

Programledare: John Chrispinsson och Towe Cho MatreProducenter: Helena Giege och Karin Wickström
helena.giege@sr.se karin.wickstrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".