Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Organiserad brottslighet och livets slutskede

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 09.00
1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Erica Dahlgren
4 av 5
Socialminister Göran Hägglund.
5 av 5
Knarkbekämpning i Colombia

16.00-16.45

Tibet
Den andliga ledaren Dalai Lamas sändebud befinner sig i Sverige för att uppmärksamma svenska politiker om situationen i Tibet. I morgon är det 50 år sedan tibetanska uppror krossades av kinesisk militär och Dalai Lama tvingades fly sitt hemland. Inför årsdagen har nu Kina skärpt säkerheten, både i Tibet och längs gränserna. Hanna Sahlberg, SR:s Kinakorrespondent rapporterar.

Organiserade brottsligheten
Det grova våldet blir allt vanligare visar statistik från akutmottagningar i landet. Den tid är förbi när misshandel var ett resultat av en uppgörelse man mot man. Nu händer det allt oftare att flera förövare sparkar en och samma person. Samtidigt ökar den organiserade brottsligheten och i dess spår följer mer och grövre våld. Nu får vi dyrt betala det som hände för 10-15 år sedan då man började lägga ner ungdomsgårdar och annan ungdomsverksamhet, säger Sören Carlsson-Sanz, vårdchef vid Södersjukhuset i Stockholm. Förutom honom medverkar också författaren och dokumentärfilmaren Renzo Aneröd och socionomen Peter Söderström från Centrum mot våld i Umeå samt akutläkaren Harmeet Sjögren.

Arauca i Colombia
På 1980-talet upptäcktes olja i regionen Aracua och man hoppades att det skulle ge den då fattiga regionen ett ekonomiskt uppsving. Men idag tillhör Arauca Colombias farligaste områden, där alla strider mot alla. Civilbefolkningen lever under enormt hård press och ingen vet längre hur det hela kommer att sluta. Lotten Collin har rest runt i Colombias mest militariserade region.

17.00-17.45

Livets slutskede
Läkaren som misstänks för dråp på en nyfödd flicka på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i höstas släpptes idag på fri fot. Samtidigt kräver allt fler läkare och politiker nu tydligare riktlinjer för vården av mycket för tidigt födda barn och annan etiskt svår sjukvård. Reportage av Andreas Kron och samtal med Göran Hägglund, socialminister (KD) och Ylva Johansson, riksdagsledamot (S).

Bannlysning
Katolska kyrkan kritiseras nu hårt efter det att två abortläkare i Brasilien har bannlysts för att ha utfört en abort på en gravid nioårig flicka som väntade tvillingar. Även flickans mamma har exkommunicerats. Styvpappan som våldtog och gjorde flickan med barn blir däremot inte bannlyst eftersom våldtäkt inte betraktas som ett lika grovt brott mot den katolska kyrkans ordning som abort. Helena Darcy, ordförande för organisationen Respekt inom katolska kyrkan deltar och Stefan Martinsson, direktor Drottning Silvias mödrahem i Rio de Janeiro deltar.

Ensamhushåll
Var tredje vuxen svensk bor själv, i så kallat ensamhushåll. Utan partner eller utan barn. Vanligast är det i storstäderna, där består mer än hälften av alla hushåll av en person. Men hur ser egentligen omgivningen på singlarna? Ofta som några det är synd om, som inte hittat den rätta? I boken ”Från singel till självbo” gör författaren Kicki Biersjö upp med tvåsamheten.

EU-parlamentariker
Den 7 juni är det val till Europaparlamentet, 18 svenska ledamöter ska väljas in. En av dem som suttit allra längst är socialdemokraten Jan Andersson från Helsingborg. Han lämnar nu parlamentet efter 15 år. Den senaste mandatperioden har han varit ordförande i Europaparlamentets arbetsmarknadsutskott och förra veckan var utskottet på Sverigebesök. Vår EU-reporter Susanne Palme var med.

Programledare: Monica Saarinen och Erica DahlgrenProducenter: Cecilia Strömberg och Märet Öman
cecilia.stromberg@sr.se maret.oman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".