Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Miljön i glesbygden, Vivalla, Påven besöker Afrika och har opera blivit folkligt?

Publicerat måndag 16 mars 2009 kl 09.00
1 av 5
John Chrispinsson
2 av 5
3 av 5
Erica Dahlgren
4 av 5
Ett ensamt hus mitt inne i skogen i närheten av Delsbo i Hälsingland. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
5 av 5
Malena Ernman vinner 2009 års svenska final av melodifestivalen i Globen, med låten 'La voix'. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

16.00-16.45

Vitryssland
Idag beslutar sig Eu:s utrikesministrar om de ska behålla sanktioner mot landets president eller inte. EU vill understödja oppositionen i landet i det som ibland har kallats Europas sista diktatur.
Urban Ahlin (S) och Fredrik Wadström, korrespondent medverkar.

Måste vi lägga ner glesbygden för att rädda miljön?
I glesbygden är det långa avstånd till jobb, skola, affär och många är helt beroende av bilen. När regeringen flaggar för kraftiga höjningar av skatter och avgifter på fossilbaserade drivmedel slår folk i glesbygden bakut. Går det att bo och arbeta miljövänligt utanför storstäderna?
Hör Claes Västerteg (C) och vice ordförande i miljöutskottet och LRF:s distriktsordförande i Västerbotten Arne Lindström. Medverkar gör också forskaren Kerstin Westin och Helen Pettersson (S), riksdagsledmot.

Vivalla
Så ska vi vända tillbaka till bostadsområdet Vivalla i Örebro, ett område som vi tidigare skildrat i en rad reportage i Studio Ett. Vivalla är ett område med hög arbetslöshet och många nya svenskar. Men nu är det dags för arbetsgivarna i Örebro att ta på sig ett ansvar för att ta itu med problemet säger en ledande politiker i den borgerliga alliansen. För nästan var femte vuxen i området är utan ett arbete. Några av dem har hamnat i det nya arbetslöshetsprojektet Jobbpunkt väst trots trötthet på både projekt och arbetslöshet.
Reportage av Lars Ekelöf.

Ni som vill lyssna på fler reportage från vår Vivallaserie som pågått sen 2005, kan hitta det på Studio Etts hemsida under rubriken reportageserier.

17.00-17.45

Kris i Kristdemokraterna
Kristdemokraterna hamnar under fyraprocentsspärren igen vid den senaste Sifomätningen. Partiet är alldeles för otydligt säger Nina Ekelund, partistyrelseledamot. KDU anser att paritet istället ska satsa på att bli ett renodlat konservativt parti där försvar och familj ska stå i fokus.
Nina Ekelund, partistyrelseledamot, Charlie Weimers, KDU:s ordförande och Gert Gelotte, ledarskribent GP medverkar.

Gatubarn i Burkina Faso
Vi ska till Västafrika, närmare bestämt till Burkina faso, ett av Afrikas fattigaste länder. Fattigdomen tvingar många barn i Västafrika att söka jobb. I hela regionen är det hundratusentals barn som tvingas ge sig av långt hemifrån, för att hitta jobb inom jordbruket eller som hantlangare till exempel. Och många barn lever på gatorna i storstäderna. Det pågår många projekt för att hjälpa en del av barnen bort från gatan, men det är också mycket som behöver förändras för att man ska komma åt de bakomliggande orsakerna.
Reportage av Margareta Svensson.

Påven i Afrika
Imorgon inleder påven sin resa till Afrika, där katolska kyrkan kan spela en viktig politisk roll. Vad är syftet med resan som sker i en tid när påvens auktoritet har ifrågasatts, efter flera kontroversiella beslut.
Ulla Gundmundsson, Sveriges ambassadör vid den heliga stolen och Sven Britton, infektionsläkare Karolinska sjukhuset medverkar.

Crossovers
Efter operasångaren Paul Pots framgångar i Sverige i somras och nu Malena Ernmans schlagervinst med en popoperamelodi. Ställer vi oss frågan ”Har opera har blivit folkligt?”. Och vad är det med crossovers, alltså när man blandar ihop två genrer, som funkar så bra i melodifestivalen?
Camilla Lundberg, SVT kultur medverkar.

El Salvador
Vänsterledaren Mauricio Funes vann gårdagens presidentval i El Salvador efter många års högerstyre i landet. Hans parti FMNL har sina rötter i forna gerillarörelsen som deltog i det blodiga inbördeskriget under 1980-talet.
Lars Palmgren, korrespondent medverkar.

Programledare: John Chrispinsson och Erica Dahlgren
Producenter: Karin Wickström och Märet Öman
karin.wickstrom@sr.se
maret.oman@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".