Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Världsekonomin, påven provocerar och Dinner Club

Publicerat fredag 20 mars 2009 kl 09.00
1 av 5
Towe Matre
2 av 5
John Chrispinsson
3 av 5
4 av 5
Dinner Club Foto: Fanny Oldenburg
5 av 5
Påven Benedict XVI

16.00-16.45

Världsekonomin
Idag avslutades EU-toppmötet i Bryssel, där ett av syftena har varit att samla EU:s stater inför det stora G20 mötet i april då världens 20 största ekonomier samlas för att försöka få igång världsekonomin igen. Samtal med Willy Silberstein

Påven provocerar
Fördömande av kondom som aidsbekämpning, förintelseförnekande biskopar, och bannlysning av de som hjälpt en nioåring i Brasilien med abort. Många har blivit provocerade av påvens kontroversiella uttalanden på senare tid. Varför dessa utspel? Är alla katoliker eniga? Och vad får hans uttalanden för betydelse i praktiken? Samtal med bl a Peter Loewe, frilansjournalist, Olle Brandt, fd medarbetare vid vatikanradion och Birgitta Olsson, (FP) utrikesutskottet.

Krisdrabbad kommun
Sävsjö i Småland är en av många små kommuner som nu drabbas hårt av den ekonomiska krisen. 700 varsel i en kommun med 11000 invånare, hög arbetslöshet bland ungdomar och bara under senaste kvartalet har kostnaden för socialbidrag stigit med 30 procent. Det gör att kommunen nu måste skära hårt i utgifterna. Reportage av Sven Börjesson

 

17.00-17.45

Barack Obamas tal till iranska folket
Reaktionerna kommer nu in på USA:s president Barack Obamas tal riktat till Iran där han erbjuder en nystart på relationerna mellan Iran och USA. Relationerna har ju varit ansträngda sedan 1970-talet och förvärrats av Irans påstådda försöka att skaffa kärnvapen. Samtal med Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria, Umeå universitet och Daniel Alling, korrespondent.

EU och föräldraledighet
Mammor ska stanna hemma och amma sina nyfödda barn under åtta veckor efter förlossningen. Det föreslås nu i en rapport från Europaparlamentets jämställdhetsutskott. Men ska EU verkligen lägga sig i sådana här frågor? Idag besökte en delegation från jämställdshetsutskottet Stockholm, och vår EU-reporter Susanne Palme var med.

Fordonsindustrins framtid
Idag debatterade riksdagen fordonsindustrin. Vänsterpartiet och socialdemokraterna kritiserar regeringen för att inte göra tillräckligt för att rädda svensk fordonsindustri och de många jobb som riskerar att försvinna inte minst på SAAB i Trolhättan. Men enligt företagsprofessorn Christer Karlsson är möjligheterna att rädda SAAB undan konkurs fortfarande mycket små. Samtal med Studio Etts inrikespolitiska reporter Pontus Matsson och Christer Karlsson.

En föreställning om umgängets hyfs och fason
Dinner Club - en kväll med trerätters middag, dans och mingel. Som en kurs i vett och etikett, samtidigt är det också en annorlunda teaterföreställning. Det är teaterduon Poste Restante som iscensätter ett rollspel där middagsgästerna får spela med i förberedelserna för en finare middag. Allt utspelas i Polska Villans patinerade 60-talsmiljö på Östermalm i Stockholm. Vår reporter Anton Karis var där en av kvällarna.

Max Manus
Vi ska prata om Norge och norrmännens syn på sitt motstånd under andra världskriget. En ny norsk film om motståndsmannen Max Manus har setts av över en miljon norrmän. Är det en glorifiering av motståndet eller  finns det en annan bild också? Samtal med skådespelaren Aksel Hennie och Martin Hårdstedt, historiker.

Programledare: John Chrispinsson och Towe Matre
Producenter: Maria Meschke och Helena Giege
maria.meschke@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".