Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Den frivilliga välfärden, antimobbningsprogram och för att överleva

Publicerat måndag 30 mars 2009 kl 09.00
1 av 4
2 av 4
Rullator nödvändigt för många äldre
3 av 4
Magnus Uggla, chef för svenska Handelsbanken i London.
4 av 4
Sofia Åkerman

16.00-16.45

SLU diskriminerar kvinnor
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, diskriminerade kvinnor vid antagningen till veterinärutbildningen under åren 2006 och 2007. Idag kom domen i fallet där 44 kvinnor stämt universitetet och nu får dom 35 000 kronor i skadestånd. Hör Sofia Lindblad som är en av dom som diskriminerats. Hör även Gunnar Strömmer från Centrum för rättvisa, som företrätt kvinnorna, och hör och SLUs prorektor Lena Andersson-Eklund.


Den frivilliga välfärden

Hälften av alla vuxna svenskar ägnar sig åt ideellt arbete. Ofta rör det sig om frivilligt socialt arbete. Nu vill regeringen arbeta för att de ideella organisationerna ska kunna konkurrera om tjänster på det sociala området. Inom näringslivet är allt fler arbetsgivare positiva till att låna ut sina anställda till ideella organisationer några timmar i veckan. Och kristdemokraten Gunilla Tjernberg vill att elevers ideella arbete ska kunna synas i skolbetyget. Men vad händer med välfärden när den vilar på de frivilliga krafterna? Samtal med bl.a: Jytte Guteland, SSU-ordförande, Harry Gustafsson, Verksamhetsledare för Öppen gemenskap och Katja Norberg. danslärare.

Viktigt hjälpmedel
Rullatorer är ett viktigt hjälpmedel för många äldre. I Östergötland vill landstinget dra ner på kostnaderna och därför blir det svårare att få en rullator från första april. Då ska man bara få låna en rullator om man behöver den inomhus, den som behöver en rullator utomhus får köpa en egen. Reportage av Lars Ekelöf.

17.00-17.45

Sverigedemokraterna
P1-programmet Kaliber avslöjade igår att Sverigedemokraternas nolltolerans mot rasism som man utåt säger sig ha infört, inte har slagit igenom inåt. Hör hur den före detta Sverigedemokraten Leo Sundberg ser på anklagelserna och hör hur Sydsvenskans reporter Niklas Orrenius som bevakat Sverigedemokraterna under 10 år ser på partiets nolltolerans.

Antimobbningsprogram i Finland
Efter de blodiga skolskjutningarna i Finland har arbetet mot mobbning fått mer resurser. I både Jokela och Kauhajoki var förövarna elever som hade mobbats. Och från och med nästa höst skall alla finländska skolor ha ett antimobbningsprogram. Programmet har redan prövats i flera skolor och resultatet är att mobbningen har minskat rejält. Reportage av Christer Fridén.

G20-mötet i London
Senare den här veckan drar G20-mötet igång. Ledare från världens 20 största ekonomier samlas i London för att diskutera åtgärder mot den globala ekonomiska krisen, och hur man med nya regler skulle kunna hindra finanskriser att uppstå i framtiden. Reportage av Maria Eksedler.

För att överleva
Hur kan man hjälpa den som skadar sig själv för att hantera livets problem? Vi talar med Sofia Åkerman som har skrivit en bok om självskadebeteende.

Planer för krisdrabbad amerikansk bilindustri
USA:s president Barack Obama presenterar i eftermiddag svensk tid sina planer för den krisdrabbade amerikanska bilindustri och det tycks bli en besk medicin som biljättarna i Detroit ordineras av den amerikanske presidenten. Samtal med SR:s New York-korrespondent Daniel Alling.

Programledare: Cecilia Strömberg och Märet Öman
Producenter: Olof Sjölander och Erica Dahlgren

olof.sjolander@sr.se erika.dahlgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".