Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Många döda i båtflykt, neddragningar i skolan och Obama i London

Publicerat tisdag 31 mars 2009 kl 09.00
1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Madeleine Blidberg
4 av 6
President Barack Obama
5 av 6
Räddade flyktingar. Foto Scampix
6 av 6
Trandansen vid Hornborgasjön

16.00-16.45

Många döda i båtflykt
Minst 300 människor befaras ha drunknat sedan flera fartyg med migranter ombord gått till botten utanför Libyens kust under veckoslutet. Starka vindar tros ligga bakom olyckan. Samtal med Anders Nilsson som är generalkonsul i Libyens huvudstad Tripoli och Gregor Noll, professor i folkrätt.

Neddragningar i skolan
Nu har den ekonomiska krisen även nått klassrummen. Hittills i år har över tusen lärare i landet varslats om uppsägning och fler är på gång. Enligt lärarförbundet kommer 130 kommuner att göra besparingar inom skolan i år. Vid Sjumilaskolan i Göteborg är föräldrarna oroliga. Under en veckas tid har de haft barnen hemma och nu planeras en demonstration. Allt som en protest mot de planerade neddragningarna. Vad innebär neddragningarna för Sveriges elever? Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet, Ann-Britt Bender, lärare Sjumilaskolan, Patricia Rydhult, förälder och Hans Wettby, skolchef Biskopsgården är några av dem som medverkar.

Hjälp med att lämna kriminella gäng
KRIS; Kriminellas revansch i samhället, ska starta ett projekt i Göteborg för att hjälpa personer som vill lämna dom kriminella gängen. En som vet hur det är att leva som kriminell gängmedlem är Niklas Karmhagen. I 14 år var han med i ett skånskt MC-gäng. Men en dag för 8 år sen fick han nog. Och genom att förändra sitt sätt att tänka lyckades han förändra sitt liv. Reportage av Andreas Kron.

17.00-17.45

Obama och Europa
USA:s president Barack Obama landade i London idag, för ett flera dagar långt besök i Europa. Imorgon ska han träffa den brittiske premiärministern Gordon Brown och drottning Elisabeth. Sedan väntar G20-möte, NATO-möte och toppmöte med EU:s ledare. Men frågan är om den tidigare så populäre presidenten nu går mot slutet på smekmånaden? EU och USA verkar iallafall inte gå helt i takt. Samtal med Jan Hallenberg professor statsvetenskap Försvarshögskolan.

Gröna satsningar
Ekonomin är inte det enda som är i kris. Klimatfrågan ska också lösas. Och Obama har sagt att det är nu tillfället är att satsa grönt. Samtal med Anders Wijkman (KD) europaparlamentariker och Tomas Kåberger generaldirektör energimyndigheten. Vi startar med ett reportage av Susanne Palme.

Tranrekord vid Hornborgarsjön
18.500 tranor har landat vid Hornborgarsjön, vilket slår tidigare rekord med råge. Reportage av Jens Prytz.

Föräldrarstöd
Idag presenterar regeringen sin strategi för föräldrastöd. Enligt en undersökning så finns det nämligen önskemål från mer än hälften av de intervjuade om någon form av föräldrautbildning och nu vill regeringen bland annat kvalitetssäkra websajter och utreda vidare om det behövs en nationell föräldratelefon.

Ungdomsarbetslösheten växande plåga i Kina
Den ekonomiska krisen i väst har lett till att miljontals fabriksjobb i exportindustrin försvunnit. Det och en allt högre arbetslöshet bland unga sätter nu press på politikerna, som är rädda för att missnöjet ska leda till politiska protester. I Mao Zedongs välkända kampanj under kulturrevolutionen på 60-talet skickades kinesiska studenter ut på landsbygden för att arbeta, och nu tar myndigheterna återigen till landsbygdsjobb för unga, fast den här gången är det frivilligt att åka. Reportage av Hanna Sahlberg.

Programledare: Monica Saarinen och Madeleine Blidberg
Producenter: Magnus Westberg och Karin Ivarsson
magnus.westberg@sr.se karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".