Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Matematik, Europaparlamentet, Allingsås lasarett och Obama i Turkiet

Publicerat måndag 6 april 2009 kl 09.00
1 av 4
2 av 4
Åsa Sundman
3 av 4
Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
4 av 4
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

16.00-16.45

Jorbävningen i Italien
Mer än 90 döda och över 1500 människor har skadats efter jordbävningen i centrala Italien som inträffade imorse. Samtidigt har över 50 000 förlorat sina hem och inget av den hårt drabbade staden L’Aquilas båda sjukhus fungerar vilket nu gör att läkare försöker hjälpa de skadade under bar himmel. Som vi hört på ekot är förstörelsen stor i Laquita och man befarar att antalet döda kommer att stiga
Jonas Lovén, minister svenska ambassaden i Rom medverkar.

Varför är det så svårt med matte?
Mer än var tionde elev som gick ut nian i våras hade inte tillräckligt bra betyg för få gymnasiebehörighet. Det är fler än någonsin. Nu satsar regeringen hundratals miljoner för att resultaten ska bli bättre.
Men varför är matte så svårt för svenska elever? Beror det på lärarna eller eleverna eller kanske på föräldrarna?
Hur kan det komma sig att en sjuåring som bubblar av lust att lära sig räkna är less och känner sig dålig i matte redan i andra klass?
Stefan Aaltonen, gymnasieelev, Fredrik Westman, pensionerad mattelärare som utvecklat ett webbbaserat läromedel i matte, Peter Nyström, universitetslektor vid Umeå Forskningscentrum för Matematikdidaktik medverkar.

En dag i Europaparlamentet
Den 7 juni är det val till Europaparlamentet. Men vad gör egentligen de folkvalda? Willy Silberstein har följt två svenska ledamöter, Åsa Westlund, socialdemokrat och centerpartisten Lena Ek, här är hans rapport.

17.00-17.45

Wanja Lundby-Wedins framtid
Just nu har LO ett extra styrelsemöte som kan avgöra ordförande Wanja Lundy-Wedins framtid, efter den hårda kritiken mot att hon i styrelsen för AMF-pension godkänt ett generöst pensionsavtal för den förre Vd:n. I går kom beskedet att hon lämnar AMF-styrelsen efter påtryckningar från Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin.
Medverkande är bland andra Nisha Besara, chefredaktör för nättidningen Dagens Arena och Pia Nilsson (S) riksdagsledamot.

Muslimer och judar i gemensam kampanj
Ingen antisemitism och ingen islamofobi i vår stad! Så lyder uppropet I Köpenhamn när judar och muslimer nu har gått ut i en gemensam kampanj. Man vill visa att religionerna inte är i krig med varandra. Och man vänder sig mot övergrepp i Danmark som inträffat efter kriget i Gaza. Som när en ung palestinier sköt mot två judar i ett inköpscentrum i Odense. Mellanösternkonflikten får inte fortplanta sig till Danmark, resonerar ledarskapet för judiska och muslimska organisationer när de nu markerar samarbete i stället för konflikt.
Reportage av Gösta Lempert.

Obama i Turkiet
USA:s president Barack Obama avslutar sin Europa turné i Turkiet och högst upp på agendan står bland annat Turkiets Och USA:s fortsatta geopolitiska samarbete och kampen mot terrorismen. Idag pratade han i turkiska parlamentet i Ankara och strök under vikten av ett fungerande samarbete. Thomas Gür, kolumnist på Svenska dagbladet och Evin Chetin, socialdemokrat.

Särskild intensivvårdsavdelning för äldre
På Alingsås lasarett i västra Sverige finns sedan ett par veckor tillbaka en särskild intensivvårdsavdelning för de patienter som är 80 år och äldre. Deras särskilda behov gör att det är bra att de får en egen avdelning, där personalen kan ta de hänsyn som krävs.
Reportage av Annika H Eriksson.

Fotboll
Om Djurgårdens fotbollspelare som nu inte längre tänker ta paus om motspelarna skadar sig.
Richard Henriksson från Radiosporten på Sveriges Radio medverkar.

Programledare: Jesper Lindau och Åsa Sundman
Producenter: Anders Diamant och Anna Burén
anders.diamant@sr.se
anna.buren@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".