Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Delegater lämnar skandalkonferensen, sjukskrivningsupproret och 1a maj i papperskorgen

Publicerat måndag 20 april 2009 kl 09.00
1 av 4
2 av 4
Sichuan
3 av 4
Advokat Thomas Olsson förbereder resning av Quickdomen
4 av 4
Irans president Mahmoud Ahmadinejad

16.00-16.45

Skandalkonferensen
Vi inleder med den omtalade FN-konferensen där mängder av delegater har lämnat FN:s rasismkonferens efter att  Irans president Ahmadinejad beskrivit Israel som en rasistisk stat. Samtal med Thomas Hammarberg, Europarådet.

Sjukskrivningsupproret
Över 58 000 svenskar har skrivit på en namninsamling mot sjukskrivningsreglerna. Undertecknarna är arga på att patienternas smärta och läkarnas bedömningar inte tas på allvar av försäkringskassan. Nu förbereds demonstrationer mot reglerna i hela landet. Hör terapeuten Margareta Tiger som startade sjukskrivningsupproret och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson samt forskaren och juristen Ruth Mannelqvist som forskar kring begreppet arbetsförmåga.

Sichuan, ett år senare
Jordbävningen i den kinesiska provinsen Sichuan för snart ett år sedan krävde nästan 90 000 människoliv och gjorde miljontals hemlösa. Efter jordbävningen vällde biståndet in, delvis från utlandet, men framförallt från andra platser i Kina. Vår korrespondent Hanna Sahlberg reste tillbaka till jordbävningsområdet, där vissa människor nu tycks ha glömts bort, medan andra lovordar återuppbyggnadsarbetet.

17.00-17.45

Kommer Thomas Quick att få resning?
Idag begärde Thomas Quick resning i det första av de åtta mordfall han är dömd för. Han tog tillbaka sina erkännanden i vintras. Hör advokat Thomas Olsson som tycker att Quick bör få resning och hör före detta överåklagare Sven-Erik Alhem om han tycker att den nya informationen räcker för resning.

Örebrokollektivet
Vi ska till Baronbackarna i Örebro där arbetslösa som traditionellt sett stått långt från arbetsmarknaden nu startar ett gemensamt företag för att den vägen försöka skapa meningsfulla jobb. Och man gör det genom att starta ett arbetskooperativ. En av dom som nu planerar för företaget är Maria Holm som varit långtidssjukskriven i tre år. Reportage av Lars Ekelöf.

1 maj i papperskorgen
Pappers avdelning i Djupafors i Blekinge kommer inte att vara med i 1 maj-tåget. Avdelningen protesterar mot Lo-ordföranden Wanja Lundby-Wedins och LO:s styrelses hantering av turerna kring försäkringsbolaget AMF. Förbundet kommer inte att förbjuda medlemmar att delta. Men avdelningens fana kommer inte vara med i demonstrationståget. Samtal med Per Gustafsson, ordförande i Pappers avdelning i Djupafors och Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Sjukhusskolan
Sprutor, starka mediciner och operationer är vardagsmat för barn som vistas på sjukhus. För att dom inte ska komma för långt efter i skolarbetet finns sjukhusskolan. I takt med att man klarar allt svårare sjukdomar så ökar också antalet barn som behöver tillbringa mer tid på sjukhus. Och för dom allra flesta barn som vistas på sjukhus är sjukhusskolan ett välkommet avbrott. Reportage av Madeleine Blidberg.

Vad sa Ahmadinejad?
Idag kallade Irans president Mahmoud Ahmadinejad Israel för en rasistisk stat på en FN-konferens mot rasism i Genève. Det fick representanter för flera länder som ändå valt att närvara vid konferensen att resa sig upp och gå, däribland Sveriges ambassadör Hans Dahlgren. Med oss är Ardalan Shekarabi socialdemokratisk politiker med rötter i Iran och som följer iransk politik och korrespondent Cecilia Uddén. Diskussion om varför Ahmadinejad säger som han gör och vad det betyder för iransk inrikespolitik och för arabvärlden.

Programledare: Mari Forssblad och Erica Dahlgren
Producenter: Cecilia Strömberg och Märet Öman
cecilia.stromberg@sr.se maret.oman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".