Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Slaget i Sävar och svininfluensan

Publicerat måndag 27 april 2009 kl 09.00
1 av 5
2 av 5
Erica Dahlgren
3 av 5
Mari Forssblad
4 av 5
Magic Mountain
5 av 5
Gärdet i Stockholm

16.00-16.45

EU-opinionen
Vi inleder eftermiddagens sändning med att tala om EU-opinionen bland svenskarna som nu verkar ha accepterat att vi är med i EU. Nya siffror visar att en majoritet vill vara med i EU nu och det är första gången sen valet 1994. Göran von Sydow, forskare SIEPS deltar.

Var stod slaget i Sävar?
Sveriges sista slagfält ligger i Sävar norr om Umeå. Men trots att mer än 1000 man stupade i det våldsamma slaget har man inte hittat mer än några enstaka arkeologiska lämningar på platsen. Entusiasterna i den historiska föreningen i Sävar förbereder en iscensättning av slaget men kan vi lita på historieskrivningen utan att ha några arkeologiska fynd? Spelar det någon roll om slaget egentligen stod någon annan stans? Hör arkeologen Johan Linderholm, historikern Martin Hårdstedt, manusförfattaren AnnaSara Hammar och sävarbon Mattias Andersson.

Obama och vildmarken
President Obama undertecknade nyligen en lag som innebär det största skyddet av amerikanska vildmarksområden på tjugofem år. Men flera av skyddsområdena är ofta bra platser att expandera den förnybara energin på och det finns miljövänner som nu är oroade över hur det ska gå. I Kalifornien ligger omkring en tredjedel av de vildmarksområden som nu får högsta skydd. Reportage av Claes Andreasson.

17.00-17.45

Svininfluensa
Det fruktade svininfluensaviruset tros ha dödat 103 personer hittills i Mexiko och det finns över 1600 misstänkta fall. Oron för en pandemi har spridit sig runt om i världen. Idag rapporterades första fallet i Europa, en 23 årig man i Spanien samtidigt som Smittskyddsinstitutet testar fem svenskar för svininfluensan. Samtal med Annika Linde som är statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet och Martin Holmberg på Socialstyrelsen.

Fotbollsvåldet
Vi ska fortsätta rapporteringen kring våldet och alkohol. Den 1 april började den nya s k huliganlagen att gälla en lag som redan kritiserats för att vara tandlös. För trots att det dricks ganska rejält på och innan matcherna finns inte alkoholen med som faktor när fotbollsvåld ska förebyggas. I Frankrike  är synen på supandet och fotboll en helt annan. Studioetts reportrar Anders Holmberg och Jörgen Huitfeldt besökte derbyt mellan Hammarby och Djurgården för en vecka sen. Beatrice Ask deltar i ett efterföljande samtal.

Torsken tillbaka
Iallafall i Östersjön, det säger forskare vid Stockholms universitet som tycker att konsumenter nu kan äta torsk utan dåligt samvete. Men det är ingen nyhet enligt torskfiskare som under ett par år har fått se den svenska marknaden stängas ner helt för torsken. Hur ligger det egentligen till, frågar vi oss i dagens Studio Ett: blir det torsk till middag? Isabella Lövin, journalist och Niclas Pettersson, fiskare medverkar.

Proggens affischer
Kebnekajse, Östan Sol Västan Måne, Ölsta Promenadorkester och Nynningen hör till de band som spelade sig Sverige runt på olika musikforum och musikfester. Vem kom ihåg att samla på mer eller mindre hemmagjorda affischer från den tiden? En av dem var Håkan Agnsäter i bandet Solen Skiner. Nu ligger hans samling till grund för en utställning på Nordiska Museet i Stockholm. Där träffade Anton Karis en annan som tog rätt på lite affischer när det begav sig på 70-talet, Ewa Felicetti.

Programledare: Mari Forssblad och Erica DahlgrenProducenter: Olof Sjölander och Märet Öman
olof.sjolander@sr.se maret.oman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".