Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Nordkorea, plågade grisar och Piratpartiet

Publicerat onsdag 27 maj 2009 kl 09.00
Foto: Paul Sancya/Scanpix

16.00-16.45

General Motors
Mycket verkar tala för att det blir konkurs för General Motors i slutet av denna månad. Företaget har misslyckats med att övertyga tillräckligt många av ägarna att säga ja till en uppgörelse och idag sammankallas GM:s styrelse för att diskutera hur man nu ska gå vidare. Hur påverkas GM-ägda SAAB och OPEL av en eventuell konkurs? Hör Ekots Washington-korrespondent Ginna Lindberg, Tysklands korrespondent Per Eurenius och Ekonomiekots Christer Hillbom.

Nordkorea och kärnvapentest
Nordkorea har återigen satt skräck i omvärlden genom sitt kärnvapentest i måndags. Men medan omvärlden fördömer handlingen, har landet fortsatt att skjuta upp kortdistansrobotar. Vad är det dom vill uppnå? Bryr sig överhuvudtaget detta slutna land om världens reaktioner? Och vilket är priset som folket i matbristens Nordkorea får betala?

Kvinnlig karriär i EU-kommissionen
Det ska handla om problemen för kvinnor att göra karriär i EU-kommissionen. Den manliga dominansen på de högre chefsposterna är kompakt. Men det här vill kommissionen ändra på, bl a genom kurser som Anna Eliasson från Kvinnokompetensen leder. Reportage av Willy Silberstein.

17.00-17.45

Kan man äta svenska grisar då?
Igår kom Ekots avslöjande om missförhållandena på danska svingårdar. Grisarna hålls bland annat instängda i små burar, vanvårdas och till och med misshandlas på väg till slakt, på vissa håll. Samtidigt kommer rapporter om att situationen för svenska svin inte heller är direkt klanderfri. Frågan är vad man kan göra som konsument, om man bryr sig om grisarna? Har de svenska svinen det bättre? Medverkande Bo Algers, professor, Sveriges lantbruks universitet, Carina Andersson, ordförande Ekokött, Jan-Åke Robertsson, veterinär Svenska djurhälsovården.

Piratpartiet
Vår reporter Pontus Mattsson har följt med Piratpartiet ut på EU-valsturné. Det följer vi upp med en debatt om fildelning och integritetsfrågor. Samtal med Hans Wallmark (M) kandidat i EU-valet och Kristian Engström (PP) förstanamn till EU-valet.

Bunker till salu
Flera kommuner har börjat sälja ut sina gamla bunkrar och skyddsrum till allmänheten. I Ånge kommun finns ett bergrum på 800 kvadratmeter till salu och Gävle kommun sålde nyss en ledningscentral insprängt i ett berg. Och i Skånska Osby slog holländaren Stanley Van Broekhuizen  till och köpte kommunens gamla bunker för att skapa sitt drömboende. Men allt har inte gått riktigt som han tänkt sig. Reportage av Anna Landelius.

Sverige frågas ut
Idag frågas Sverige ut av FN:s barnrättskommitté. En av frågorna som regeringen kommer att få svara på är den om gömda flyktingbarns rätt till att gå i skolan. En fråga som Sverige tidigare fått kritik för. I studio ett hör ni UNICEF:s barnrättsjurist Christina Heilborn, som följt utfrågningen på plats i Genéve och kan berätta vad som sas.

Programledare: Monica Saarinen och Towe Cho Matre
Producenter: Jörgen Huitfeldt och Karin Wickström

jorgen.huitfeldt@sr.se karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".