Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Massakern kring Himmelska fridens torg och slutförvar i Östhammar

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 09.00
1 av 4
Towe Matre
2 av 4
John Chrispinsson
3 av 4
Skadade studenter förs till sjukhus efter massakern på Himmelska fridens torg. Foto: Scanpix
4 av 4
Årets sommarvärdar. Foto: SR:

16.00-16.45

Sydafrika
Jacob Zuma Sydafrikas premiärminister håller idag sitt första stora tal till nationen i Kapstaden. Margareta Svensson, SR:s Afrikakorrespondent rapporterar.

Himmelska fridens torg
20 år har gått sedan massakern kring Himmelska Fridens torg. Militären sköt rakt in i folkmassan - hundratals människor dog. Många var studenter som kämpade för en demokratisering av Kina. Åren som följde blev landet en ekonomisk stormakt. Det blev fart på de marknadsekonomiska reformerna, men vart tog demokratirörelsen vägen? Har strävan efter pengar ersatt drömmen om demokrati? Hanna Sahlberg, korrespondent SR, Göran Sommardahl, reporter SR, Ulrika K Engström, journalist och Ronja Yu, filmare medverkar.

EU-valet
Danmark är det nordiska land som har varit med längst i EU, ända sedan 1973. I det senaste EU-valet, 2004, var danskarna de flitigaste röstarna i Norden. Nästan 48 procent deltog i valet, några procent över EU-genomsnittet. Både i Sverige och i Finland var valdeltagandet betydligt lägre. Men i år verkar inte danskarnas intresse för valet särskilt stort. Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent rapporterar.

17.00-17.45

Kärnavfallsförvaring
Östhammars kommun får ta hand om slutförvaret av det svenska kärnavfallet, uppger Svensk kärnbränslehantering. Christian Ekberg, professor Chalmers medvekar bl a.

Barnpsykiatrin
Det är stora skillnader på barnpsykiatrin och olika BUP-mottagningar runt om i landet. Det visar en rapport som Socialstyrelsen presenterar idag. Dåliga rutiner och en låg läkarnärvaro leder till att barn med psykisk ohälsa mår sämre. Vi pratar med BUP och Lena Åhlin, förälder med erfarenhet av svårigheter inom barnpsykiatrin.

KD i EU-valet
Valrörelsen till EU-valet går in i sitt slutskede och ett parti som har extra mycket att kämpa för i detta val är Kristdemokraterna, som tidigare i våras hade en stor intern konflikt när den värdekonservative Lennart Sacrédeus petades från valsedeln. Nu gäller det att behålla den plats partiet har i parlamentet och i opinionsundersökningarna ligger partiet strax över eller strax under den avgörande fyraprocentsspärren. Skulle partiet ramla ur kan det få stora inrikespolitiska konsekvenser men en röst i EU-valet är i alla fall redan säkrad. Pontus Mattsson reporter.

Vänernvrak
Finns det någon annan historisk period som kittlar oss så mycket som vikingatiden? I Vänern har man under tre intensiva veckor gjort omfattande dykundersökningar i jakten på historien. Och efter att nya vrak hittats och man dessutom bärgat vapenliknande föremål har förhoppningarna väckts om att vi kan vara vikingarna på spåren. Reportage av Andreas Kron.

Sommar i P1
Idag avslöjas vilka 57 personligheter som har fått äran att hålla sitt eget program i årets Sommar i P1. Hanna Hellquist, författare och Sverre Sjölander, professor zoologi är två blivande Sommarpratare.

Programledare: John Chrispinsson och Towe Cho Matre
Producenter: Anna Dahlqvist och Anders Diamant
anna.dahlqvist@sr.se anders.diamant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".